Díla k oslavě Panny Marie

Díla k oslavě Panny Marie

Nedělní večerní koncert bude tentokrán zaměřen pouze na duchovní hudbu. Na prahu měsíce října se zaměříme na skladby opěvující Matku Boží.

Zahájí jej původem švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otter, která se proslavila jako operní pěvkyně. Dnes ji hudební svět obdivuje jako zpěvačku se širokým záběrem od renesančních písní přes světovou operu až po oratoria a kantáty. My ji uslyšíme jako sólistku mariánské duchovní kantáty Georga Friedricha Händela nazvané „Donna, che in ciel di tanta luce splendi“ Partnerem jí bude soubor Musica Antiqua Köln s uměleckým vedoucím Reinhardem Goebelem.

Za druhou skladbou se posuneme do roku 1898. Tehdy 7. dubna poprvé zazněla skladbaVerdi nazvaná Quattro pezzi sacri. Její autor Giuseppe Verdi do ní vložil čtyři kompozice: Ave Maria, Stabat Mater, Laudi alla Vergine Maria a Te Deum. Všechny tyto duchovní kusy nám představí Sbor královské koleje v Cambridge, jehož sbormistrem je Stephen Cleobury.

Třetí část koncertu nás zavede do pařížské katedrály Notre Dame. Pro oslavu 850. výročí zahájení její stavby napsal Philippe Hersant Nešpory k svátku Panny Marie. Toto pozoruhodné dílo využívá všech tehdejších možností katedrály: velkých a malých varhan, dětského i smíšeného sboru i sboru mladých, chrámové zvony i historické nástroje znějící v chrámu v předešlých letech. Na nahrávce díla se podíleli: titulární katedrální varhaníci Olivier Latry a Yves Castagnet, barytonista Alain Buet, tenorista Robert Getchel a soubory: Maîtrise Notre-Dame de Paris a Les Sacqueboutiers. Dirigentem nahrávky byl Lionel Sow.

varhany Notre-Dame

NyníNoční proud
Píseň: Callisensvej (2023); Interpret: Gimenes Raphael; Album: Gimenes Raphael: Dinamarca
23:50Duchovní slovo
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál
00:05Noční bdění
00:30Písně
01:00Komorní hudba

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!