Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak nabídne pět novinek a pět úspěšných filmů z minulých let, které na novinky navážou. Letošní sedmý ročník Be2Can se v Praze koná od 7. do 14. října. Be2Can tak již ve středu odstartuje v pěti pražských kinech – Kino Lucerna, Edison Filmhub, Kino Atlas, Komorní kino Evald a Kino Mat – a také v Olomouci v kinech Metropol a Telegraf. Poté se přesune do několika měst České republiky, a to Brna, Plzně, Ostravy, Frýdku-Místku, Boskovic či Zlína.

Zahajovacím filmem, který se pro letošní přehlídku vybral, je dánský film režiséra Thomase Vinterberga ChlastMadsem Mikkelsenem v hlavní roli. Tento film získal Cannes Label a dostal se tak do oficiálního výběru na festivalu v Cannes. Navazujícím filmem pak bude Vinterbergova Komuna. Sever reprezentuje také film veterána skandinávské kinematografie Roye Anderssona O nekonečnu, který slavil úspěch na minulých Benátkách a získal Stříbrného lva za nejlepší režii. Přehlídka tak propojí promítání s dalším úspěchem Anderssona, a to nositelem Zlatého lva, filmem Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě.

Tradičním výhercem je letos film íránského režiséra Mohammada Rasoulofa Není zla mezi námi, jenž si z Berlína odvezl Zlatého medvěda. Dalším vítězem této ceny bude uveden Taxi Teherán z roku 2015.

Be2Can chce rozhodně přitáhnout také nováčky, kteří festivalový film až tak nesledují. A co si tedy z programu vybrat? „Perské lekce, což je příjemný divácký objev z letošního Berlinale a zároveň dobrý příklad současného válečného filmu,“ přibližuje vybraný film Ivan Hronec a dodává o doplňujícím filmu: „Radikálně opačným příkladem současného válečného filmu je v Cannes i na Oscarech oceněný přelomový Saulův syn.

Poslední novinka pak potvrzuje to, že se Be2Can nebojí ani experimentů. Přiveze totiž nový film Gaspara Noeho Lux Aeterna, o kterém se uvádí, že je to nejlepší nedistribuovatelný film. Tento padesátiminutový netradiční konceptuální film bude svým ohýbáním konvenčního filmového jazyka tematicky spojen s dalším Goddardovým filmem – Knihou obrazů. Více informací na www.be2can.eu.

Reklama

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

36. Evropské filmové ceny - nominace

36. Evropské filmové ceny - nominace

08.11.2023

V úterý 7. listopadu byly zveřejněny nominace pro 36. ročník Evropských filmových cen, jež by měly upozornit na nejvýznamnější filmové počiny z Evropy za rok 2023. V kategorii pro nejlepší evropský… (více)

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023 Reklama

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

13.09.2022

Na filmovém nebi nad Francií dnes přibyla další velká hvězda, ve věku 91 let totiž ve Švýcarsku zemřel významný francouzský režisér, scenárista, střihač, herec, producent a jedna z nejvýraznějších… (více)

Budoucnost Ezry Millera v ohrožení

Budoucnost Ezry Millera v ohrožení

07.04.2022

Will Smith není jediný, kdo se v těchto dnech dostal do hledáčku studií v Hollywoodu v tom špatném slova smyslu. Po svém zatčení na Havaji a dalších zprávách o agresivním, a dokonce i násilném… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

Disney opět zamíchalo daty premiér

Disney opět zamíchalo daty premiér

19.10.2021

Smutná zpráva pro všechny, kteří se příští rok těšili na návrat slavného Indiana Jonese. Pátý Indy byl totiž znovu odložen, a to rovnou o celý rok. Místo 29. července 2022 tak dorazí v červnu roku… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

dnes

Ruben Östlund v současnosti patří mezi nejsledovanější evropské filmové autory. Svým snímkem Trojúhelník smutku, za nějž získal několik oscarových nominací i Zlatou palmu z hlavní soutěže festivalu v… (více)

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Reklama

Reklama