V krajském zastupitelstvu naopak končí političtí matadoři Zdeněk Ondráček, Jan Sobotka, Edita Vaňková či Karel Klíma, pokračovat nebude ani Martin Jiránek. Poslanec Pirátů Jiránek z Trutnova a krajský radní Karel Klíma (KDU-ČSL) ovšem vůbec nekandidovali v letošních krajských volbách, Sobotka (koalice ODS, STAN, Východočeši) do nich šel z 21. místa, Vaňková (koalice Spolu pro kraj - ČSSD a Zelení) rovněž z 21. místa.

Vítěz voleb v Královéhradeckém kraji - koalice ODS, STAN a Východočechů. Lídrem kandidátky Martin Červíček.
Krajské volby překvapivě vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů

Vůbec žádný mandát nedostali komunisté, což znamená vyřazení pro jejich krajskou jedničku, poslance Zdeňka Ondráčka z Trutnova. "Děkuji všem, kteří přišli k volbám a dali hlas KSČM. Výsledek však dobrý není. Příčiny známe, ale je potřeba je umět i pojmenovat a chtít to řešit. Uvidíme, zda je to už dostatečná facka," vyjádřil se na svém Facebooku Zdeněk Ondráček k výsledku krajských voleb. Komunisté získali v Královéhradeckém kraji 4,51 procent hlasů, Ondráček kandidoval jako krajská jednička.

Vojtěch Filip.
Je to nejhorší výsledek KSČM v historii, přiznal Vojtěch Filip

Naopak výrazně si v krajském zastupitelstvu polepšili Piráti, kteří navýšili počet mandátů oproti předchozím krajským volbám ze dvou na sedm. Trutnovští Piráti Adam Valenta a Martina Vágner Dostálová postoupili z 2. a 3. místa. Kousek pod čarou, jako druhý a třetí náhradník, zůstali Jaroslav Dvorský a Ondřej Čalovka.

Martin Červíček (Občanská demokratická strana + STAN + Východočeši), 48 let
PROHLÉDNĚTE SI: Nové zastupitelstvo Královéhradeckého kraje

V krajském zastupitelstvu nebude pokračovat starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Kandidoval z 21. místa koalice ODS, STAN a Východočeši, a přestože získal čtvrtý největší počet preferenčních hlasů (po Červíčkovi, Coganovi a Adamcovi), do dvanáctičlenné nové sestavy zastupitelů této koalice se nevešel. Nováčkem bude naopak starosta Rudníku Aleš Maloch, který se dostal do kraje z 11. místa. Pokračuje starosta Trutnova Ivan Adamec. Kandidoval z osmého místa, 2497 preferenčních hlasů ho vyneslo na třetí pozici. Prvním náhradníkem je starostka Mladých Buků Lucie Potůčková z 13. místa.

Vítěz voleb v Královéhradeckém kraji - koalice ODS, STAN a Východočechů. Lídrem kandidátky Martin Červíček.
Martin Červíček: Rád bych byl hejtmanem

Za ANO si z Trutnovska prodloužil krajský mandát o další čtyři roky starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím, který postoupil z 9. místa. Nováčkem bude jeho stranický kolega ze Dvora Králové Jan Kříž, pátý z kandidátky.

Do krajského zastupitelstva se nedostal Jan Balcar z Libňatova, ředitel Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory, který kandidoval jako pětka koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj, sdružující TOP09, Hradecký demokratický klub a Liberálně ekologickou stranu. Postoupili čtyři jeho kolegové, mezi nimi však nefiguruje jednička kandidátky Aleš Cabicar, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Volební štáb hnutí ANO v Hradci Králové.
Jaromír Dědeček (ANO): Kdybych nechtěl být hejtman, nepůjdu do voleb