Občané Sušice bojují

 

 

Občané Sušice bojují za záchranu místní nemocnice, nechtějí o ni přijít

 

 

 

      Několik set občanů Sušice se zúčastnilo setkání na podporu bývalých jednatelů a personálu ohrožené Sušické nemocnice. Další stovky lidí sledovaly akci online. V nejistotě není jen personál nemocnice, ale i aktuální pacienti a lidé, kteří čekají na operativu. Občany zajímá dostupnost lékařské péče.

 

 

      „Zdraví je univerzální hodnota, kterou je třeba chránit a musíme za ní bojovat,“ řekl v úvodu setkání Lukáš Potužák, mluvčí size4-16017281219572-231-obcane-susice-bojuji-za-zachranu-mistni-nemocniceobčanské iniciativy. „Chtěli bychom voleným zástupcům města vzkázat, že je sledujeme a že očekáváme rychlou nápravu a stabilizaci situace.“

 

 

      Sušickou nemocnici před rokem opět převzalo město od společnosti Nemos, která ji od roku 2015 na základě smlouvy s radnicí provozovala. Firmě se ale nedařilo zajistit lékaře, takže se postupně uzavřela některá oddělení. Po převzetí městem loni v září se, dnes už bývalým, jednatelům podařilo personál doplnit, takže v lednu začala opět fungovat uzavřená lůžková interna, jednotka intenzivní péče a akutní lůžkové chirurgické oddělení. Lůžková chirurgie byla v nemocnici uzavřená v roce 2017.

 

 

       Jednatele Václava Radu a Pavla Haise (Piráti), který je zároveň radním Sušice, odvolala nečekaně rada města 14. září. Starosta Petr Mottl (ODS) tehdy řekl, že nemocnice denně stojí město 130 až 140 tisíc korun. Od převzetí nemocnice loni v září do ní město poslalo z rozpočtu kolem 60 milionů korun, uvedl.

 

 

      Na několikahodinovém bouřlivém jednání zastupitelstva se následně někteří obyvatelé i zastupitelé domáhali vysvětlení, někteří požadovali navrácení dosavadních jednatelů zpět do funkcí. Studie, kterou si nechalo město vypracovat a která na zastupitelstvu zazněla, dosavadní působení a kroky odvolaných jednatelů hodnotila kladně.

 

 

      Téměř dva tisíce lidí podepsalo za pouhých čtrnáct dnů petici proti odvolání jednatelů Václava Rady a Pavla Haise. Ve srovnání s peticí za záchranu sušické nemocnice z roku 2017, která měla za dva měsíce 5563 posbíraných podpisů, stojí za jednateli ještě větší početní síla.

 

 

      „Jak já, tak i Pavel Hais celý život pracujeme v komerční sféře a několik firem jsme založili. Nejsme blázni, abychom si mysleli, že vysokými sumami lze sušickou nemocnici financovat dlouhodobě. Jako první jsme vyhledali nemocnice podobné velikosti a zjistili jsme, že takové nemocnice mohou poskytovat plnohodnotnou péči. Jsou schopné být na nule, nebo se pohybovat v dotaci v řádech milionu korun. Z Modravy do Klatov je v zimě dojezdová vzdálenost klidně i dvě hodiny. Nemluvě o tom, že podle našich zpráv je nemocnice v Klatovech zahlcená lidmi a není v jejích možnostech zvládnout ošetřit všechny tyto pacienty,“ uvedl k aktuální situaci odvolaný jednatel nemocnice Václav Rada.

 

tt

       Nejen radní a jednatelé rozhodují o dalším směřování Sušické nemocnice, je to i dozorčí rada. „V roce 2015 byla městská dotace na provoz nemocnice jeden milión dvě stě tisíc korun. Neboli půl procenta městského rozpočtu. Za dobrého a efektivního vedení se může nemocnice dostat do červené nuly. To jsou zároveň drobné v rozpočtu kraje. Zastupitelé města by měli dojednat, aby město nemuselo na provoz nemocnice doplácet. Unáhlený a nedomyšlený návrh dozorčí rady na odvolání jednatelů z mé strany nebyl veden za cílem rozkolísat stabilitu nemocnice. Vždy jsem zastával stanovisko, aby nemocnice zůstala městu, ale měla by organizačně působit v rámci sítě krajských nemocnic. Spádovost nemocnice během rekreačních období je minimálně osmdesát tisíc lidí,“ řekl na setkání člen dozorčí rady Vladimír Říha.

 

 

       “Nemocnici jsme začali budovat v přátelském duchu, na lidech, kteří chtějí chodit do práce s radostí. V okamžiku, kdy tito lidé z různých míst republiky tráví až dvacet osm dní v měsíci bez rodin a spí na ubytovně, tak je tu nedokážeme držet pro další vedení, které nemá jejich důvěru. Jedno oddělení po druhém se začne díky tomu zavírat. Zavře se chirurgie, JIP a ani lékaři z interny s novou vizí nejsou ztotožnění. Bez CT nemocnice přejde do denního režimu, kdy se neuživí laboratoř ani radiodiagnostika,“ konstatoval Václav Rada.

 

 

       K aktuálnímu stavu a rozhodnutí kolektivu chirurgického, interního a JIP oddělení, podat výpověď, se vyjádřil zdravotní ředitel nemocnice Ondřej Krajník. „Chirurgie byla dva roky zamčená. Chirurgické oddělní má měsíční výnosy milión osm set tisíc korun. Ambulance sedm set tisíc korun a má to stále stoupající tendenci. Zdůvodňování současné situace posledních čtrnácti dní je úsměvné a zároveň k pláči. Na oddělení nastoupilo nově patnáct lidí, kteří se spojili s lidmi, kteří tu již pracovali a nemocnice se rozjela. Ztráta za jarní období pandemie přijde nemocnici od státu, dorazí i platby od pojišťoven, se kterými má skvělé smlouvy.“

 

 

       Krajník uvedl, že 14. září přišlo do nemocnice šest pánů v sakách, vyměnili zámky. „Po třech minutách tohoto bezdůvodného šílenství si mě zavolal nový ředitel Jiří Vlček, který mi sdělil, že absolutně nemáme počítat s CT. Určitě to nebylo sdělení, které by mělo stabilizovat personál nemocnice. Nemáme jinou možnost, jak situaci napravit než dostat radní do stavu, kdy musí jednat. Jsem chirurg, kolegové jsou anesteziologové a internisté. To jsou všechno akutní oddělení, na kterých bychom zde práci nenašli a stejně bychom do dvou měsíců odešli. To, co rozhodli radní 14. září, je tragédie, a to že to bude znamenat konec akutní péče je nezpochybnitelné. Z mého pohledu se tím zavírá i celá nemocnice. Odpovědnost, kterou tímto na sebe konkrétní radní vzali, pocítí za dvacet let,“ zakončil svůj proslov Ondřej Krajník.

 

 

O dalším osudu Sušické nemocnice se bude rozhodovat na pondělním zasedání rady města. 

 

du

 

Zdroj: Plzeňská drbna

 

 



 

{jcomments off}