Hospodští a šéfkuchaři se bouří. Půjdou na vládu s pánvemi a vařečkami

04.10.2020 8:57

Gastro bije na poplach, už toho máme dost! S rendlíky a naběračkami se na vládní představitele chystají demonstranti, které svolal kuchař a majitel bistra Petr Pilát. Lidé z pohostinství chtějí dát najevo, co si myslí o krocích vlády v nouzovém stavu. Počítají se střetem s policií.

Hospodští a šéfkuchaři se bouří. Půjdou na vládu s pánvemi a vařečkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Omezení otevírací doby stravovacích zařízení od 6:00 do 20:00 v rámci prevence na epidemii koronaviru. Později vyšlo nařízení na zavření provozoven úplně

Budou třískat talíře... Svoboda není zadarmo

Za iniciativou stojí majitel a šéfkuchař v BistroT10 a Stárkův dům Petr Pilát, který je mimo jiné podporovatelem kampaně Odvaha volit z pera Milionu chvilek pro demokracii. „Jsem jen kuchař – majitel bistra. Rozhodl jsem se uspořádat spontánní akci na podporu české gastronomie a podniků v této nelehké době,“ říká s tím, že jistě spousta lidí z pohostinství cítí, že už to takhle dál nejde.

Vadí mu stále se opakující restrikce vůči podnikatelskému prostředí ze strany nynější vlády. „Místo klikání na Facebooku budeme muset do ulic, jinak se nic nezmění! Při zprávách o nouzovém stavu není na co čekat, je za 5 minut 12, a proto je toto i čas pochodu od hlavního nádraží v Praze přes Staroměstské náměstí k Úřadu vlády,“ vysvětlil své kroky.

Protože je potřeba být slyšet, mají si všichni vzít pánvičky, rendlíky, naběračky a vařečky, „Uděláme koncert! Nějaký ten talíř na demonstrativní rozbití na závěr, třeba po hymně...“ motivuje, jak by akce mohla skončit. Překvapivé je jeho vyjádření, že už teď nejde o samotnou práci: „Tu už nám berou. Jde spíš o naši svobodu a svobodu našich dětí. Nastal čas konat, než bude pozdě!“ varuje.

Ještě v pátek Pilát polemizoval o tom, zda průvod udělat v neděli, a tím se vyhnout Policii ČR. Jenže někteří chystající se demonstranti to vidí jako ústupek, jak uvedl například Jan Jirkal: „Právě to pondělí mi dává větší smysl. I za cenu střetu s PČR. Smyslem protestu je přeci dát najevo, že nesouhlasíme s tím, co nám nařizují. Svoboda není zadarmo.“ Michal Hudec z podniku U rybičky Babice s tím souhlasí: „Taky mám pocit, že už se musí dít něco většího, když to po dobrým nejde.“ I podle Jana Kubaty je už situace v takovém stavu, že prý tu „nakládačku klidně snese“.

Zkrachovali. Takže volných pánviček je dost…

Jirkal také upozornil, že v neděli by stejně byl Úřad vlády prázdný, takže by se ničeho nedosáhlo. Vzápětí prozradil, že si před víkendem byl dát burger jako symbolickou podporu hospodě, která zrovna končí: „Taky jsou nasraní. Vyřídil jsem info o demonstraci a volných pánviček teď prý budou mít dost. Tak snad dorazí.“

„Ten rachot vynahradí případné menší množství lidí,“ podotkla Zora Schmidtová. Zapojí se i muzikant Leoš Tuša: „Jdu v neděli na Letnou a v pondělí na hlavák, jako bývalý kuchař-číšník.“

Jsem ženská a …

„Jsem ženská a klidně půjdu v první linií! Už je toho dost,“ uvádí halasně Monika Gaszczyková ze Znojma, která prý klidně půjde v pondělí, i když kvůli tomu bude muset nechat zavřenou pivnici, když je to pro dobrou věc. Ohlasů přibývá, přestože se příprava akce kryje s volbami. „Jako majitel hospody už toho mám plné zuby... Do prdele s celým covidem,“ vyjádřila svůj postoj hostinská Martina Hoříková z Luky Nad Jihlavou z kraje Vysočina.

Podle jiného sympatizanta jde především o to, aby se z akce nestal pouze „manifest za nenošení roušek“ jako u předešlých demonstrací. „Obor gastro je smířený s rouškami, jen ta zavíračka a další restrikce jsou na prd úplně! Nechtějte se podobat tomuto! Chce to trochu hlavu a patu, aby to nikdo nemohl napadnout,“ zaznělo.

Oborové kolegy nenechá ve štychu ani majitel sítě Burgr jako prase Roman Helfer: „Jdu do toho s vámi, už taky mám nervy na pochodu, tak ať pochodujou.“ Podporu vyjadřují i jiní živnostníci, např. Barbora Šináglová: „Pánev mě neživí, ale můžu přijít s koštětem. Ráda podpořím kolegy z gastra.“

Akce „Gastro bije na poplach, už toho máme dost!“ začne v první den nouzového stavu, tedy v pondělí 5. října v 11:55 na hlavním nádraží v Praze. Organizátor apeluje, aby byly dodrženy rozestupy, dvacet lidí a ostatní pokyny dle aktuálních vládních nařízení. „Zkusme vytvořit skupinky po 20 osobách s třímetrovými rozestupy, neblokujme dopravu, varianta s ukončením na Staromáku – i když jsem právě mluvil s policií, že není problém dojít až k Úřadu vlády v rámci dopravní stability,“ upřesnil během víkendu. Událost má svou facebookovou stránku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…