Asi nejvýrazněji tu voliči volili především lidi, nikoli stranické značky. Asi poprvé rozhodovala síla jednotlivců. I když kroužky míchaly pořadím vždycky i u nás, v předchozích volbách dosud nejsilněji táhla hlavně stranická příslušnost: i proto se také naším krajem prohnala v roce 2008 oranžová tsunami a sesadila ODS, která tu měla do té doby na vítězství v krajských i komunálních volbách skoro monopol podle stejného klíče.

Vítězem letošních voleb je Martin Červíček a spoluhráči jeho docela odvážného koaličního projektu. U ostatních jde o větší nebo menší neúspěch. V poli nejbolestněji poražených skončili komunisté (zdá se, že jejich lídr Zdeněk Ondráček s ní počítal skoro předem) a to byli po předminulých volbách málem jejich vítězi a zasedli v krajské vládě. Druhým knockoutovaným je dosavadní krajský ministr zdravotnictví Aleš Cabicar a jeho TOP 09: lídr kandidátky nestál voličům za pozornost a v krajském zastupitelstvu skončil.

Poslanec Zdeněk Ondráček
Uvidíme, zda to je dostatečná facka, reaguje Ondráček na neúspěch KSČM

Ránu dostala očekávání hnutí ANO, které v hradeckém kraji ani na druhém místě vůbec neskončilo špatně. Jaromír Dědeček &comp tu dosáhli lepšího výsledku než jejich daleko ambicióznější kolegové v Pardubickém kraji, kteří tam s o dvě procenta hubenější voličskou nadílkou vyhráli.

Na velkou slávu nejsou ani hradečtí Piráti, kteří měli a mají na víc. Odstupující hejtman Jiří Štěpán vlastně patří mezi úspěšnější část sociálních demokratů: v jiných krajích se jeho přátelé do zastupitelstva ani nepodívají, i když jeho východočeský soused z druhého místa svůj post obhájil. Toxická značka ČSSD tu vlastně lidi neodradila, i tady se hlasovalo pro silné osobnosti.

Volební štáb ANO v Hradci Králové a lídr strany Jaromír Dědeček.
Dědeček: Snad neskončíme opět v opozici

V hradeckém kraji se ukázalo, že celorepublikový monolitický elektorát hnutí ANO se může začít sypat a že sázka na voličskou slepotu nebo slabozrakost, díky níž stačí jen mávat stranickým praporem, nebude vycházet věčně. V hradeckém kraji letos daleko víc rozhodovali lidé o lidech, nikoli o stranách.