Hlavní obsah

Ekologická hnutí propadla. Lídři hovoří o odchodu z politiky

Foto: Změna pro lidi a krajinu

„Mně osobně tento výsledek celkem jasně naznačil, že přišel nejspíš čas udělat změnu zejména ve vlastním životě,“ míní Korytář.

Reklama

Jan Korytář vybudoval hnutí Změna, dokázal s ním vyhrát komunální volby a na čas se stal i primátorem Liberce. Ty časy jsou pryč. O víkendu dostala Změna 1,53 procenta a Korytář naznačuje, že se z politiky stáhne.

Článek

„Nesu za to hlavní odpovědnost a vyvodím z toho patřičné důsledky, které chci ale nejprve probrat s nejbližšími spolupracovníky,“ uvedl Korytář. „Mně osobně tento výsledek celkem jasně naznačil, že přišel nejspíš čas udělat Změnu zejména ve vlastním životě.“

Přitom do komunálních voleb v roce 2010 vedl politické uskupení Změna pro Liberec, které se ziskem 21 procent voličských hlasů zvítězilo, uzavřelo koaliční dohodu s ČSSD, Unií pro sport a zdraví a stranou Liberec občanům a Korytář se stal 25. listopadu 2010 libereckým primátorem. V dubnu 2011 byl odvolán. Ve funkci jej vystřídala Martina Rosenbergová z ČSSD.

Po dlouhých neshodách ve Straně zelených, jejímž členem byl od roku 2004, ji Korytář v roce 2012 opustil a založil vlastní politické hnutí Změna.

I tady ale docházelo k vnitrostranickým pnutím, která vyvrcholila odchodem tří klíčových tváří – Zuzany Kocumové, Jaromíra Baxy a Josefa Šedlbauera.

Baxa řekl, že pod hlavičkou Změny postupně přestávalo být možné dělat politiku. „Coby součást Změny jsme nemohli dost dobře vyjednávat. U druhé strany jsme se setkávali s velkou nedůvěrou k Janu Korytářovi. Od jisté chvíle jsme se v opoziční práci nemohli posunout dál. Stávalo se, že vyjednávání probíhala v duchu přátelského rozhovoru. Ve skutečnosti a ve skrytu měli všichni obavy, že nakonec Jan Korytář rozhodne úplně jinak. Případně že vedle tohoto jednání probíhají další, zcela jiná vyjednávání, vedoucí naprosto jiným směrem. Když o nich v danou chvíli ani nevíte, seriózní jednání se příliš vést nedají,“ řekl.

Dodal, že se s Janem Korytářem rozcházeli v názoru, do jaké míry je politika pouze volební kampaň. Nakolik jde jen o shánění co největšího počtu hlasů ve snaze uchvátit moc. A naopak do jaké míry by politika měla být správou věcí veřejných. Neměli stejný názor, jaké prostředky je ještě přípustné použít.

Jako konkrétní příklad udává volební kampaň v roce 2014. „Její poslední týden. Všichni se zděsili nad černými, štvavými, hrozně osobními billboardy Změny. Kdybych o tom rozhodoval, nic podobného by nikdy nešlo ven. Chápu, že se negativní kampaní dá leccos získat. Má to ale hranice. Od určité chvíle už to nefunguje. Myslím, že jsme v té době nebyli v pozici, kdy bychom nutně museli sdělovat světu, že jsme právě my největšími kritiky předchozího vedení,“ vzpomíná Baxa. „Jan Korytář by ovšem zase o mně řekl, že mi chyběl tah na bránu. Postupně jsme se názorově čím dál víc rozcházeli. Minulá koalice udělala řadu rozhodnutí, nad nimiž jsme se Zuzanou Kocumovou dospěli ke shodě, že byl koaliční partner důležitější než vlastní lidé uvnitř hnutí, zastupitelského klubu. Vadilo nám, že se o věcech nevyjednávalo. Vše se podřizovalo setrvání v koalici. Celé to bylo trochu pod úroveň. Naše odcházení trvalo asi rok. Dlouho jsme hovořili s kolegy. Ve Změně bylo nespokojených víc lidí. Domlouvali jsme se, do jaké míry s tím vším ještě chceme, nebo nechceme být spojení. Nakonec jsme se rozhodli pro novou aktivitu.“

Baxa s Kocumovou založili hnutí Liberec otevřený lidem, aby ovšem do krajských voleb šli pod hlavičkou hnutí PRO Krajinu, kde se setkali právě s Josefem Šedlbauerem a také s politiky ze Strany zelených. Ani hnutí PRO Krajinu neuspělo. Získalo čtyři procenta. Hejtman Martin Půta, jehož Starostové v Libereckém kraji získali skoro 39 procent a s náskokem zvítězili, ovšem právě hnutí PRO Krajinu jmenoval mezi těmi, s nimiž by rád spolupracoval.

„Existují uskupení, která ve svém programu cíleně sledovala jeden podle mě velmi důležitý bod, totiž životní prostředí, zadržování vody v krajině a klimatickou změnu. Rád bych je, budou-li o to stát, přizval ke spolupráci, například ve výborech, ačkoliv se do zastupitelstva nedostala,“ řekl Půta na adresu PRO Krajinu.

Zda o takovou spolupráci budou Baxa, Kocumová, Šedlbauer a spol. stát, zatím není jisté. „Tuhle kapitolu krajského zastupitele teď každopádně zavírám. Co ji nahradí, to zatím sám nevím, ale jak se znám, budu mít brzy jasno,“ konstatuje Baxa.

Ale zpět ke Korytářovi. Když rekapituluje svoji politickou kariéru, píše, že „v politice jsem 16 let, svoje jsem si odpracoval, stálo to hodně času, peněz i úsilí. Zažil jsem velké úspěchy i prohry. Nelituju toho, byla to skvělá životní zkušenost. A vlastně i životní lekce. Moje dlouholeté přesvědčení, že lze některé změny, které vidím jako důležité, prosadit aktivním působením v politice, se střetlo s realitou a dostalo zásadní trhliny. Začínám si uvědomovat, že ke změnám, které vnímám jako potřebné, vede cesta asi jinudy.“

Dál se chce věnovat ochraně přírody, zejména biodiverzitě a obnově krajiny. A přidala se k nim podle něj i témata osobního rozvoje a problematika duševních onemocnění. Jan Korytář totiž otevřeně hovoří o depresích, které jej sužují.

„Před 26 lety jsem zakládal neziskovou organizaci, jež má jednoduché motto, které vystihuje její činnost: ‚Pro lidi, pro přírodu.‘ To mi dává smysl i nadále, jen cesta povede asi trochu jinudy než doposud,“ odhaduje.

Jindřich Felcman, lídr libereckých zelených, který rovněž kandidoval pod hlavičkou hnutí PRO Krajinu, zhodnotil volby na sociální síti lakonicky: „Dostali jsme na pr*el. Politika, kterou dělám, zjevně lidi nezajímá. Končím v normál politice, odcházím do zelenýho disentu. Nevím, jestli vůbec dojet ty dva roky v libereckým zastupitelstvu. To ještě promyslím. V tuhle chvíli nevím, co tam po mně Liberečáci vlastně chtějí, abych dělal. A co je zelenej disent? Svět je v pr*eli, nikdo to neříká, protože to hlasy nenese. Teď už to říkat můžu.“

Výsledky voleb v Libereckém kraji

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Účast byla skoro o pět procent vyšší než před čtyřmi lety, přišlo přes 40 procent voličů. ANO skončilo v kraji druhé s deseti mandáty. Třetí Piráti budou mít pět zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů. Na pátém místě je SPD se třemi zastupiteli. Půta již oznámil, že se v budoucí koalici hodlá obejít bez ANO a také bez okamurovců. Vládu tedy chce postavit s Piráty a ODS.

Reklama

Doporučované