Jako kotě si příst

4. říjen 2020

4. října se na mnoha místech světa slaví Mezinárodní den zvířat. 4. říjen byl vybrán na počest Svatého Františka z Assisi, který v tento den roku 1226 zemřel. František z Assisi jako mnich františkánského řádu zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata.

O Svatém Františku z Assisi se traduje, že kázal nejen lidem, ale všemu Stvoření. Všechny tvory nazýval svými bratry a sestrami. Podle něj se 4. října slaví Mezinárodní den zvířat.

O zvířatech je také spousta písní, ta, kterou jsme vybrali se jmenuje Jako kotě si příst. Tak si něco o kočičím předení povězme. Je to typický zvukový projev kočky a každý její majitel ho slyší rád. Myslí si totiž, že je to projev její vrcholné spokojenosti. Jenže kočky předou, i když je něco bolí, dokážou příst velmi dlouho beze změny hlasitosti a předou při nádechu i výdechu. Krásně předou už i malá koťátka, předení slouží jako důležitý komunikační kanál mezi nimi a makou. Koťátka předením podporují tvorbu matčina mléka a zároveň dávají své mamince najevo, že jsou v pořádku.

Do svého textu tento výraz spokojenosti a nekonečnosti přidal v roce 1971 i legendární člen Divadla Semafor, textař a zpěvák Jiří Grossmann.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.