InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hrozí v krajském zastupitelstvu budějovickocentrismus?

JIŽNÍ ČECHY - V kampani před krajskými volbami někteří kandidáti upozorňovali, že by bylo dobré dostat do krajského zastupitelstva víc zástupců menších měst a obcí a stát se tak protiváhou budějovickocentrismu, na který mnozí poukazují. Vyjádřil se tak například sezimovoústecký starosta Martin Doležal, znovu zvolený za Jihočechy 2012. Při pohledu na prostředky vynaložené třeba do budování jihočeského letiště a množství času, které se tomuto tématu jen v minulém volebním období v zastupitelstvu věnovalo, asi kritici nebudou úplně od věci. Zejména když prostor letiště nyní podle některých signálů má sloužit hlavně jako truckcentrum pro krajské město. Jak ale ukazují čísla, ani tyto volby převahu krajských zastupitelů z Budějovicka nezvrátily. Napříč stranami obsadí víc než třetinu křesel - celkem 21 z 55. Kromě Táborska a Písecka, které ještě mají početnější zastoupení, ostatní okresy víceméně už jen paběrkují. Budou muset se svými zájmy doufat ve velkorysost a osvícenost všech zvolených zástupců, aby skutečně usilovali o rovnoměrný rozvoj kraje.

 

Jak tedy vypadá regionální rozložení sil v novém krajském zastupitelstvu? Podle posledního sčítání obyvatel z roku 2016 měl celý Jihočeský kraj 642 133 obyvatel. Uvádíme i počty obyvatel v okresech v poměru k zastoupení krajských zastupitelů. Čísla rovněž pocházejí z posledního sčítání obyvatel. 

Z Českobudějovicka je 21 zastupitelů - 191 384 obyvatel

František Konečný, Jiří Svoboda, Libor Moravec, Petr Holický z Českých Budějovic za hnutí ANO, z ODS Martin Kuba, Jan Zahradník, Lucie Kozlová, Dagmar Škodová Parmová, Jan Krob a Linda Hetešová z Českých Budějovic a Hana Šťastná z Hluboké nad Vltavou, z Pirátů Budějovičtí Lukáš Mareš, Dan Leština, Lucie Korytářová, Jan Hošek a Jan Novák z Týna nad Vltavou, z TOP 09 - KDU-ČSL z Českých Budějovic Tomáš Bouzek a Šimon Heller, z ČSSD Miroslav Joch, ze STAN Jiří Fencl z Českých Budějovic a Jiří Švec z Lišova

Z Táborska 9 zastupitelů - 102 323 obyvatel 

Miroslav Ryba z Tábora a Jan Smitka ze Želče za ANO, Jiří Roubíček z Tábora a Martin Kákona ze Soběslavi za Piráty, z Obory na Táborsko Pavel Klíma z TOP 09-KDU-ČSL, Olga Bastlová z Tábora za ČSSD a z klubu Jihočechů Jiří Fišer a Štěpán Pavlík z Tábora a Martin Doležal ze Sezimova Ústí.

Z Písecka 8 zastupitelů - 70 834 obyvatel

Za ANO Jiří Hořánek z Písku, za ODS Michal Přibáň z Písku, za Piráty Josef Soumar z Písku, za TOP 09 - KDU-ČSL Petra Trambová z Písku, za ČSSD Ivana Stráská z Milevska a Michal Turek z Písku, za STAN Josef Knot z Písku a za Jihočechy Pavel Hroch z Kovářova.

Z Jindřichohradecka 5 zastupitelů - 91 194 obyvatel

Za ANO Marcel Kaštovský z Jindřichova Hradce a Radek Hloušek ze Suchdola nad Lužnicí, za ODS Jan Váňa z Třeboně, za TOP 09 - KDU-ČSL Jan Bartošek z Dačic, za ČSSD Petra Blížilová z Jindřichova Hradce

Ze Strakonicka 4 zastupitelé - 70 718 obyvatel

Za ANO Petr Sojka ze Strakonic, za ODS Tomáš Hajdušek z Katovic, za Piráty Veronika Kovářová z Volyně, za TOP 09 - KDU-ČSL Robert Huneš z Vodňan.

Z Prachaticka 4 zastupitelé - 50 734 obyvatel

Za ANO Ludmila Pánková z Husince, za ODS Jan Bauer z Prachatic, Jaroslava Martanová z Vimperka a Václav Vostradovský z Kvildy.

Z Českokrumlovska 4 zastupitelé - 61 120 obyvatel

Za ANO Barbora Šiftová z Českého Krumlova, za ODS Petr Eliáš z Českého Krumlova, za TOP 09 - KDU-ČSL František Talíř ze Zubčic a za ČSSD Antonín Krák z Větřní.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Hrozí kmotrysmus.

    Vloženo 4.10.2020 22:56:42

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace