Zde může být vaše reklama.

V Olomouckém kraji probíhají jednání o složení nové koalice

V Olomouckém kraji probíhají jednání o složení nové koalice
Budova krajského úřadu v Olomouci

foto: Archiv redakce

04. 10. 2020 - 12:00

Celkem 55 míst v krajském zastupitelstvu Olomouckého kraje si rozdělilo pět subjektů. Vítězem voleb se stalo hnutí ANO, které získalo 18 křesel. Následují dvě koalice, Piráti a Starostové, se ziskem třinácti křesel a Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP09, Zelení a ProOlomouc), kteří získali 12 mandátů. S mírným odstupem jsou zde pak přítomni ještě ODS a SPD se sedmi, respektive pěti mandáty. Povolební jednání probíhají už od chvíle, kdy bylo jasné, jak volby dopadnou.

Povolebních koalic je podle různých předvolebních prohlášení možných několik. Jisté je, že kraji bude příští čtyři roky vládnout alespoň částečně jiná koalice, než v dobíhajícím období, ČSSD spolu s Patrioty se totiž do zastupitelstva nedostalo. Zároveň je jasné, že nemohou současní koaliční partneři postupovat samostatně, v novém zastupitelstvu mají menšinu - 25 křesel.

Jednou z možných vládnoucích koalic by mohla být varianta vítězného ANO, ODS a SPD. Tyto strany by dohromady daly z 55 členů zastupitelstva celkem 30 hlasů. Ústy Dalibora Horáka, který to řekl v České televizi, je však spolupráce s SPD vyloučená.

"Probíhá první kolo jednání s politickými subjekty, které nás oslovily," napsal Večerníku stroze v sms zprávě Horák.

Druzí na pásce skončili Piráti a Starostové, kde Josef Suchánek, lídr a kandidát na hejtmana, Večerníku už v dřívějších prohlášeních oznámil, že s SPD určitě ne a zároveň také mluvil o tom, že zatím neplánují jednat o koalici s vítězným hnutím ANO, i když pozvání k rozhovorům taktně přijme.

Suchánek zároveň uvedl, že přirozeným partnerem pro Piráty a Starosty jsou Spojenci, kteří ústy svého předsedy a zároveň krajského lídra Mariana Jurečky už před volbami odmítly jednat s hnutím ANO, a také SPD.

"Krajské volby ukázaly, že voliči si přejí změnu. V současné době jednáme o možnostech vytvoření krajské koalice. Jako logická varianta se jeví spolupráce se stranami, s kterými spolupracujeme i na jiných úrovních, a které mají demokratického ducha," prozradila na dotaz Večerníku k probíhajícím jednáním Zdeňka Dvořáková Kocourková, dvojka na společné kandidátce Pirátů a Starostů.

Na společném postupu druhého a třetího na pásce, kteří se do zastupitelstva dostali, by mohla stát další z možných vládnoucích koalic. Pokud by se domluvili Piráti a Starostové se Spojenci a ODS, měli by v zastupitelstvu pohodlnou většinu 32 křesel.

Jako preferovanou tuto variantu na svém facebooku v sobotu večer označil lídr Spojenců, Marian Jurečka.

"Volby jsou první důležitý krok ke změně. Teď začnou neméně důležité vyjednávání o nových koalicích. V Olomouckém kraji jsme před volbami říkali, že cheme změnit současné vedení a konečně přinést na kraj transparentnost. To chceme dodržet a proto zahájíme jednání s koalicí Pirátů a Starostů a ODS," napsal na svém facebooku v sobotu večer.

Večerník ohledně probíhání povolebních vyjednávání oslovil lídry vítězného ANO Ladislava Oklešťka a SPD Radima Fialy. Ti na zaslané sms zprávy do vydání textu nereagovali. Nicméně hejtman Okleštěk už v sobotu během sledování volebních výsledků Večerníku řekl, že je připraven jednat se všemi, kdo o to projeví zájem.

"Jednání začnou, budou intenzivní, protože není na co čekat, je třeba se bavit. Uvidíme, jaký bude přístup jednotlivých stran k výsledkům voleb," uvedl v reakci na výsledky voleb v sobotu večer před štábem hnutí ANO v Hotelu Flora.

Kdo jsou vaši noví krajští zastupitelé? Podívejte se na jmenný seznam:

ANO 2011 (18): Ladislav Okleštěk, Miroslava Ferancová, Daniel Vitonský, Petr Krmela, Jaromíra Lónová, Sieglinde Mimrová, František Jura, Petr Vrána, Radan Volnohradský, Jan Zahradníček, Irena Blažková, Miroslav Žbánek, Vladimír Lichnovský, Bohuslav Hudec, Jana Konvičková, Monika Hryzbilová, Rostislav Hrdiborský, Zdeněk Šestorád

Piráti a Starostové (13): Josef Suchánek, Radim Sršeň, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Martin Šmída, Tomáš Müller, Jaromír Horký, Petr Lysek, Martin Morong, Tomáš Vlazlo, Michal Obrusník, David Hošek, Martin Švadlenka, Roman Šťastný

Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (12): Marian Jurečka, Ivo Slavotínek, František John, Jitka Seitlová, Zdeňka Blišťanová, Marcela Škvařilová, Hana Vacková, František Horák, Aleš Jakubec, Jan Šafařík, Daniel Řezníček, Jan Žůrek

ODS (7): Dalibor Horák, Michal Zácha, Ivo Mareš, Milada Sokolová, Josef Ťulpík, Petr Procházka, Jiří Hübner

SPD (5): Radim Fiala, Pavel Jelínek, Martin Jirotka, Dan Chromec, Jaroslav Horák

Další články