Hokej v číslech: Jak se Polákovi vydařil návrat do Vítkovic?

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Roman Polák si na svůj první start po návratu do Vítkovic, kam v červnu zamířil po čtrnácti sezonách strávených v NHL, musel počkat bezmála měsíc od oficiálního zahájení soutěže. Jak si novopečený kapitán Ostravanů ve svém letošním prvním střetnutí vedl pohledem statistik?

Jednoduchou a stručnou odpovědí - velmi dobře. Čtyřiatřicetiletý obránce přesně naplnil to, co od něj ve Vítkovicích očekávají, tedy velmi důraznou a defenzivně kvalitní hru.

Nyní si to pojďme rozebrat do hloubky. Polák dohromady odehrál 18:05 minut, tedy čtvrtý největší příděl mezi obránci týmu, a to i přesto, že hned dvanáct minut strávil na trestné lavici po nedovoleném zákroku na Ondřeje Slováčka.

Z toho strávil 3:12 minut při vlastním oslabení, což činí 18 % z jeho celkového odehraného času, vůbec nejvíce v ohledu Vítkovic. A všechna, do kterých naskočil, také spolu se svými třemi souputníky úspěšně odbránil.

Celkově preferoval spíše dynamičtější rotaci ve hře, dohromady totiž naskočil na led 27krát, tedy v průměru na rovných čtyřicet sekund na střídání, zatímco většina vítkovických obránců zůstávala mimo střídačku i přes 45 sekund.

Při hře 5 na 5 nastupoval v prvním defenzivním páru s Janem Štencelem a rozhodně se jim spolu dařilo. Ostatně za jejich hry si Vítkovice držely mezi konkurencní hlavních dvojic nejlepší poměr střeleckých pokusů pro a proti na parádních 56,3 %. Tedy o rovných deset procent více, než kolik činil průměr napříč obrannými páry týmu.

A to i přesto, že dvojice Polák-Štencel fungovala především defenzivně, s nimi na ledě měla Ridera kotouč na hokejkách pouze 44,8 % času vůči soupeři. To pak také potvrzuje skutečnost, že Polák pouze jedinkrát začínal své střídání při vhazování v útočném pásmu, naopak hned čtyřikrát se před hvizdem musel loudat k vlastnímu gólmanovi.

A nyní už čistě k Polákovi. Do Radegast indexu tento pořízek připsal hned šest bodů za dva zaznamenané hity a rovnou čtyři zblokované střely.

Se svou šestačtyřicítkou na ledě za stavu 5 na 5 držely Vítkovice kotouč oproti Motoru pouhých 42,9 % času, ovšem jen 29,1 % z celkové hry se událo v jejich obranném pásmu - lépe dokázaly držet puk od své klece jen s Tomášem Kubalíkem a Martinem Dočekalem. To pak logicky ústí v jen deset střeleckých pokusů, které za tu dobu Českým Budějovicím Polákova pětka dovolila, tedy o 10,9 za 60 minut méně, než kolik činil průměr týmu.

Z pokročilých statistik je pak také poznat, že styl bránění s ostravským rodákem na ledě spočíval především v eliminaci "osamělých kusů", neboli v zabraňování samostatným akcím. Z deseti střeleckých pokusů Motoru při hře s Polákem za stavu 5 na 5 jich totiž hned osmi přímo předcházela úspěšná nahrávka a ve třech případech mířila tato nahrávka napříč středem pásma.

Mapa všech střeleckých pokusů proti Vítkovicím při účasti Romana Poláka na ledě za stavu 5 na 5.

Mapa všech střeleckých pokusů proti Vítkovicím při účasti Romana Poláka na ledě za stavu 5 na 5.

Ba co víc, pouze jedna jediná z těchto deseti střel mířila z nebezpečného slotu; tři šly z ostrého úhlu a zbylých šest z dálky (pět dokonce až zpoza vrcholku kruhů). V přepočtu na odehraný čas s Polákem na ledě čelily Vítkovice tedy vůbec nejnižšímu počtu pokusů z mezikruží.

A při oslabení? To jeho čtveřice dovolila Motoru jen jeden střelecký pokus (konkrétně Martinu Novákovi)... Zpoza vrcholku kruhů. A ještě jej sám Polák zblokoval mimo branku.

Sečteno podtrženo

Roman Polák při svém prvním zápase ve vítkovickém dresu od výluky NHL v sezoně 12/13 rozhodně nezklamal, ba naopak. Jistě, své jméno do kolonky střelců ani nahrávačů nezapsal, ale to po něm ani nikdo nechce. 

Co se už od něj ale čeká, to je defenzivní a fyzická hra a v tom zkušený zadák opravdu vynikal. S ním na ledě předváděly Vítkovice celkově nejlepší obrannou hru a i v individuálních defenzivních statistikách se Polák drží v popředí.

Zkrátka, návrat do Ostravy se bombarďákovi z NHL povedl přesně podle plánu a může na sebe být hrdý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz