Kde jsem byl, když propukl kaštan? Z třetí básnické knihy Jonáše Hájka

4. říjen 2020

Výběr z poezie českého básníka a překladatele Jonáše Hájka poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila a úvodem hovoří: Vladimíra Bezdíčková
Účinkují: Jonáš Hájek, Pavel Batěk
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2014

Jonáš Hájek je autorem tří básnických sbírek, držitelem Ceny Jiřího Ortena, překladatelem z něčminy (podílel se mj. na vzniku česko-německé básnické antologie VERSschmuggel/Překladiště, která shrnuje výsledky tvůrčí překladatelské dílny šesti českých a šesti německých básníků). Publikuje muzikologické studie a literárního života se účastní svými kritickými texty například v Respektu, Tvaru nebo Souvislostech.

Kde jsem byl, když propukl kaštan?
V nějakém muzeu. Jenom těžká taška
byla mou kotvou: pouliční křižník.

Tady narozen, tři metry níž umřel.
Mistrovy šachy, brýle, ba co hůře,
nepříjemná baba u zdi. Tvá bližní.

Anebo na výletě: jednodenní nomád.
Déšť přihnal se jak útlá servírka.
Štít velehor se zvedal jako dogma.

Básně 3 vyšly v roce 2013 v nakladatelství Triáda. V recenzích se tehdy psalo, že texty mají výraznost, zřetelnou, osobitou ražbu, že Hájkovo vidění demaskuje prázdnotu a odcizení, někdy s ironií nebo smutkem, avšak vidoucí zůstává účastníkem. Ve sbírce čteme verše prosté a stručné. Ale oproti předchozí knize jako by autor ukročil stranou a nabral nový směr. Jednotícím prvkem sbírky je hranice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.