Hlavní obsah

Prymula se zlobí. Naštvala ho petice proti koronavirovým opatřením

Novinky, Dominika Jeřábková

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se ohradil proti petici za zrušení dalších opatření spojených s bojem proti koronaviru. Chování jejích signatářů v čele s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem a kardiochirurgem Janem Pirkem označil za nezodpovědné s tím, že nechápou aktuální epidemiologický vývoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

„Jsem velice znepokojen naprosto nezodpovědným přístupem signatářů této petice. Nikdo z nich nerozumí epidemiologii a překvapivě nechápe ani základní fakta. Za poslední měsíc počet zemřelých denně 10krát vzrostl ze 2 na 20,“ uvedl na Twitteru.

Signatáři se v otevřené petici obrací na vládu mimo jiné s žádostí, aby nedopustila uvedení na trh „narychlo připravených“ vakcín, a nezaváděla vakcinaci jako povinnou. Sám Prymula přitom opakovaně označil vakcínu jako pomyslné světlo na konci tunelu aktuální situace, kdy dochází k opakovanému zpřísnění protipandemických opatření.

Ministr k tomu nyní uvedl, že jsou podobné informace nesmyslné, vakcína podle jeho vyjádření povinná být nemá. „Když nebudeme nic dělat, za další měsíc bude umírat 200 lidí denně v příznivém scénáři,” doplnil Prymula.

Šmucler a další signatáři ale nevidí pro obdobné prohlubování restrikcí důvod. „Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních, než v nemoci covid-19 jako takové,“ uvádí v petici.

Prymula: Zvažujeme zavření 2. stupně základních škol

Koronavirus

Dále pak požadují upuštění od povinného nošení roušek s výjimkou míst, kde to podle nich epidemiologická situaci vyžaduje, a rovněž od povinného testování bezpříznakových osob.

V závěru petice, kterou podepsal například i psychiatr Radkin Honzák či průkopník psychosomatické medicíny Jan Hnízdil, pak lékaři vládu vyzývají, aby se namísto toho věnovala obnově „zdevastovaného“ hospodářství.

V současnou chvíli je pod dokumentem podepsáno celkem více než 21 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám