Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Opava má první výhru, odnesly to Teplice. Zavadil je nejstarším hráčem ligové historie

Konečně. První výhru v tomhle ligovém ročníku vybojovali na svém stadionu fotbalisté Opavy. Doplatily na to Teplice, které přitom začaly dobře a už v deváté minutě po gólu Mareše vedly, jenže gólem do šatny vyrovnal v nastaveném čase první půle z penalty Žídek a po přestávce přidal vítěznou trefu Mondek. Teplice už počtvrté v ročníku prohrály.

Jan Žídek se raduje poté, co proměnil penaltu proti Teplicím
zdroj: ČTK autor: Vladimnír Pryček

Do sestavy Slezanů se vrátil veterán Pavel Zavadil a ve věku 42 let, pět měsíců a čtyř dnů se stal nejstarším hráčem ligové historie. Překonal někdejšího brankáře Jaromíra Blažka, který chytal nejvyšší soutěž naposledy, když mu bylo 42 let, čtyři měsíce a 24 dnů.

Opavě herně vyšel vstup do utkání. Velkou šanci hned v úvodu neproměnil Juřena, vzápětí po centru Texla z levé strany pálil Mondek, ale jeho ránu vytěsnil mimo tyče teplický brankář Grigar. Ten pak vytáhl nad břevno i ránu Zavadila z přímého kopu.

Paradoxně to ale byli Severočeši, kteří otevřeli skóre. Po centru Moulise se v deváté minutě na přední tyči uvolnil Mareš a hlavičkou překonal Fendricha. Hosté mohli krátce nato přidat druhou branku, jenže při sólovém úniku Vukadinoviče se opavský gólman vyznamenal a střelu teplického záložníka vyrazil.

Pak si Mareš obhodil Večerku, jenže z dobré pozice bránu domácích minul. Po dalším rychlém brejku Teplic Žitný trefil jen boční síť. Poté po nákopu Fendricha míč propadl až k domácímu Juřenovi, který se ocitl sám před Grigarem, jeho střelu ale v pádu zastavil Kučera. Opavský útočník pak přiťukl balon Dedičovi a na brankové čáře na poslední chvíli zasáhl Mareček.

Slezané nakonec srovnali poté, co rozhodčí Orel nařídil pokutový kop po ruce Černého, jenž nešťastně tečoval střelu Texla. Penaltu těsně před pauzou s přehledem proměnil domácí kapitán Žídek a srovnal.

Krátce po změně stran Opava udeřila znovu. Mondek si na startu 55. minuty míč navedl na osu hřiště, udělal dva kroky do vápna a povedenou střelou k tyči obrátil skóre.

Šance si ale dál vytvářeli i Tepličtí. Didiba lehkovážně ztratil míč v rohu hřiště, Moulis poslal prudkou přihrávku Marešovi, jehož střelu v 64. minutě tečoval těsně vedle brány Večerka. Pak Moulis neuspěl ani tváří v tvář Fendrichovi, a když se do ideální palebné pozice dostal potřetí, dokázal jeho ránu zblokovat mimo tyče Didiba.

Slezané v 83. minutě těsný náskok na chvíli navýšili, když Dordič ideální přihrávkou našel Helešice a ten skóroval. Sudí Orel ale po konzultaci s videorozhodčím branku zřejmě pro ofsajd odvolal. Opavští i tak už náskok udrželi.

SFC Opava - FK Teplice 2:1 (1:1)

Branky: 45.+3 z pen. Žídek, 55. Mondek - 9. Mareš. Rozhodčí: Orel - Kříž, Klupák - Franěk (video). ŽK: Žídek, Holík, Pikul - Černý, Grigar, Mareček, Knapík, Trubač. Diváci: 1616 (limit 2000).

Opava: Fendrich - Didiba, Žídek, Večerka - Mondek (88. Harazim), Texl (68. Jan Řezníček), Holík (77. Dordič), Zavadil, Hrabina (46. Helešic) - Juřena (46. Pikul), Dedič. Trenér: Skácel.

Teplice: Grigar - Černý, Heidenreich, Mareček, Shejbal - Vukadinovič (46. Knapík), Kučera, Trubač, Moulis - Žitný - Mareš. Trenér: Hejkal.

Radoslav Kováč (asistent trenéra Opavy): "Prvních pět minut bylo výborných, do zápasu jsme vstoupili skvěle. Měli jsme tři tutové šance, bohužel jsme je ale neproměnili. Přitom šlo o obrovské tutovky. Kdybychom dali gól, mohli jsme zápas rozhodnout už za pět minut. Poté jsme inkasovali a absolutně jsme vypadli z role. Psychicky to pro nás bylo těžké, protože jsme ještě nevyhráli. Přežili jsme šance soupeře a pak jsme dali gól. Druhý poločas byl strašně rozháraný, kazili jsme, ale nakonec jsme to urvali. Věřím, že tři body nám hodně pomohou."

Stanislav Hejkal (trenér Teplic): "Od začátku jsme tady cítili různé vlivy a tlaky, ale to tady musíte čekat. Kdo dělal fotbal, ten to zná. Poprali jsme se s tím dobře. Zbourala nás efektivita. Přečkali jsme dvě šance soupeře v úvodu utkání. Pak vedeme 1:0, můžeme dát druhý, třetí nebo čtvrtý gól. Měli jsme to dát, protože jsme věděli, že přijde nějaká penalta nebo trestňák. A přišlo to. Mohli jsme tady dát tolik gólů, že tahle prohra je pro mě jako pro trenéra obrovské zklamání a velké neštěstí."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články