Menu
oBěhání.cz
Vybavení na běhání

Jak zvládnout velká prsa při sportu a co mohou způsobovat?

Každá žena s nádhernými velkými ňadry ví, že sport a velká prsa moc nejdou dohromady. Přesto se to dá skvěle zvládnout. Je však potřeba zaměřit se na mnohá opatření, abychom netrpěly ani bolestí, ani neuškodily svým vnadám a páteři. S čím je potřeba počítat, pokud máme velká prsa a chceme začít aktivně běhat a sportovat? Co je pro naše prsa nejdůležitější?

Bolest prsou při běhání a zvýšené napětí prsou v souvislosti s cyklem

Velká prsa jsou sice krásná a podněcují větší sexuální přitažlivost, ale po praktické stránce by snad nebylo ženy, která by si na ně nestěžovala. Sportovkyně s atletickou postavou, širokými rameny a malými či takřka žádnými ňadry, však mají oproti vyvinutějším ženám při běhání a jiných sportech opravdu velkou výhodu. Zdá se, jako by se kulaté a ryze ženské tělo ke sportu snad ani nehodilo. Velká ňadra se při sportu pohybují do všech stran, překáží a dokonce i bolí. Bájné Amazonky si dokonce nechávaly jedno ňadra odstranit, aby vůbec mohly střílet z luku. Co tedy dělat, když jsme nahoře vyvinutější a přesto se nechceme sportu a běhání vzdát?

Mnohé ženy si stěžují i na bolest prsou při běhání. Také v souvislosti s menstruačním cyklem některé ženy trpí na zvýšené napětí a bolestivost prsou, které je sužují nejen v době premenstruačního syndromu (PMS), ale někdy už i od druhé poloviny cyklu po ovulaci. Ještě horší situaci představuje kojení, zejména v prvních týdnech po narození dítěte. “Měla jsem tak velká a bolestivě nalitá prsa, že jakékoliv cvičení po porodu bylo pro mě nemyslitelné, natožpak třeba dobíhat autobus nebo si dokonce zajít zaběhat,” říká třicetiletá Klára, která byla zvyklá před porodem naplno sportovat i běhat. To, jak moc je důležitá opravdu dobrá podprsenka při sportu, ženy vědí, ale ne vždy je snadné si ji správně vybrat a sehnat přesně to, co potřebujeme.

Velká prsa a bolesti páteře

To ale není zdaleka všechno. Velká a těžká prsa také způsobují bolesti páteře, a to zejména v souvislosti se sportem a s běháním. Prsa vyčnívají do prostoru a nemají od těla žádnou podporu. Dobrá podprsenka sice dokáže ledacos zachránit, ale není všemocná. Právě bolest a napětí prsou při sportu způsobuje jejich tíha a nedostatek dobré opory. A přidružená bolest páteře pak vzniká jako následek zvýšené zátěže a napětí v dané oblasti. Kvůli velkým prsou nejvíce bolí hrudní páteř, šíje a krční páteř. V souvislosti s velkými ňadry se žena i často hrbí, má kulatá záda a zkrácené prsní svaly. Vytváří se tak i zvýšené napětí v oblasti šíje a žena může trpět bolestmi hlavy nebo mít různé potíže v oblasti krční páteře.

Díky bolestivosti prsou a bolesti páteře pak sportovní výkon přirozeně klesá. Při větších potížích se mnohé ženy raději sportu vzdají, než by se vzdaly velkých prsou, například provedením chirurgického zákroku – zmenšení prsou. Mnohé ženy ale takto vyřešily své zdravotní problémy a mohou bez obav sportovat. Chirurgické zmenšení prsou ze zdravotních důvodů je plně hrazeno pojišťovnou.

Prozatím se zdá, že velká prsa při sportu spíše velmi překážejí a nepřináší to nic pozitivního. Je ale také dobré vědět, že právě sport dokáže pro vaše prsa mnohé udělat – a není to jen mýtus.

Běhání zmenšuje prsa – je to pravda?

To, že běhání zmenšuje prsa, je v zásadě pravda. Sport a pravidelné cvičení podporuje spalování tuků a hubnutí, přičemž dochází také k úbytku tukové tkáně v oblasti prsou. Každá žena, která přibrala na váze, může s jistotou říci, že se jí i zvětšila ňadra nebo že potřebuje větší podprsenku – a nejde pouze o obvod kolem zad. V souvislosti s hubnutím a sportem ale též může docházet k nepěknému poklesu prsou.

Proto je velice důležité posilovat prsní svaly a zaměřit sport také na cvičení a posilování příslušných oblastí v okolí samotných ňader, a rovněž i na posilování středu těla a ramenních svalů. Cvičení pro pěkná prsa dokáže prsa nejen zpevnit, ale i trochu zmenšit jejich obvod, což je pro sport určitě žádoucí. Cvičení také pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny prsu.

Velká prsa – vhodné sporty

Nejvhodnější sporty při velkých prsou jsou jóga, tanec a plavání. Jóga je pomalé protahovací a posilovací cvičení. Při tanci pracuje naprosto celé tělo a prsa se dokáží v rytmu hudby přizpůsobit ladným pohybům ženy. Ve vodě jsou zase prsa přirozeně nadnášena a nezpůsobují tak potíže. Pokud se, i přestože máte velká ňadra, chcete věnovat jiným sportům – například běhání, nic vám přece nebrání, jen nezapomínejte na opravdu kvalitní sportovní podprsenku a pevnou oporu prsou při běhání.

Sportovní podprsenka a péče o prsa při sportu

Základem je vybrat si dobře padnoucí a pevnou podprsenku, ideálně vysoce kvalitní sportovní podprsenku, která dokáže perfektně podepřít i opravdu velká prsa. Obyčejná podprsenka vám prsa při běhání v žádném případě neudrží. V souvislosti s tím vám mohou plandat, překážet vám nebo vás bolet. Navíc hrozí vysoké riziko vytahání prsou a vzniku strií. Sportovní podprsenka na běhání musí mít opravdu pevná široká ramínka a poskytovat takovou oporu prsou, aby nedocházelo k namáhání vazivové tkáně.

Sportovní podprsenka chrání i záda a je prodyšná, aby nedocházelo ke vzniku opruzenin při sportu. Rovněž je důležité mít ochranu bradavek a pohodlné vycpávky z příjemného, nedráždivého a nealergizujícího materiálu, aby se vaše vnady cítily jako v bavlnce. Podprsenka nesmí tlačit a odírat pokožku. Vyzkoušejte si takovou podprsenku a takové materiály, se kterými budete maximálně spokojené. Opravdu se to vyplatí – a v tomto případě se přece nedá hledět na peníze.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Jak zvládnout velká prsa při sportu a co mohou způsobovat?