Hlavní obsah

Doyle dovršil na Zlaté přilbě hattrick. Z české dvojice byl ve finále úspěšnější Kvěch

Splnil roli největšího favorita. Už potřetí za sebou získal Zlatou přilbu australský plochodrážník Jason Doyle, který letos nebyl při žádném z pěti startu na svítkovském oválu poražen. Druhý skončil český mladík Jan Kvěch a spolu s nimi se na stupně vítězů dostal trochu nečekaně vítězův krajan Brady Kurtz. Domácí Václav Milík, jenž toužil zopakovat triumf z roku 2017, dojel ve finále až čtvrtý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Australský jezdec Jason Doyle.

Článek

Doyle, jenž o den dřív absolvoval v Toruni závěr Grand Prix, v níž celkově skončil sedmý, se nakonec stal korunovaným králem nedělního pardubického závodu. „Skvělé starty mi umožnily vždycky se v první zatáčce zařadit, kam jsem chtěl. Celé léto jsem doufal, že se Zlatá přilba i přes složitou dobu letos v Pardubicích pojede a rovnou mám vzkaz pořadatelům. Prosím, rezervujte mi i místo pro příští rok," smál se Australan, jenž si užil vítězné kolečko na trofejním silničním motocykl Jawa, ale i to, že hymna pro něj zazněla dvakrát.

Důvody k úsměvu měl po životním úspěchu Jan Kvěch, jenž v sobotu absolvoval i pardubickou Zlatou stuhu juniorů a skončil tam třetí. „Chtěl jsem se dostat do finále a je to naprostá pecka. Krásně jsme trefili nastavení motocyklu, dařily se mi startym," vykládal Kvěch. „Jsem maximalista, mohlo to být ještě o místo lepší, ale musím respektovat, že Doyle byl ve finále rychlejší a celou dobu jel ideální stopu," doplnil český mladík, jenž za dva týdny oslaví teprve 19. narozeniny.

Jeho krajan Václav Milík měl smíšené pocity. „Celý závod jsme měnili převod, trysku i předstih, až v semifinále se zdálo, že konečně trefuju i start. Na vnitřku bylo dost mokrého materiálu, proto jsem bral postavení pro finále u hrazení, ale zavřelo se mi to a nebylo moc kudy se procpat dopředu," vykládal Milík, jenž se nevešel na stupně vítězů.

Ve finále se představil i další předchozí držitel Zlaté přilby, norský rodák s polským občanstvím Rune Holta zvítězil v roce 2009 a 2011, ale nedělní šestikolový závod o trofej pro technickou závadu nedokončil. Nejvíce zklamaný z někdejších vítězů byl ale téměř čtyřicetiletý Dán Hans Andersen, jenž v Pardubicích triumfoval už v roce 2008, ale letos neprošel ani do semifinále

Podobně byl smutný Slovinec Matěj Žagar, i když ovládl malé finále. Pro účastníka Grand Prix, jenž přijel do Pardubic až v den závodu přímo z Toruně, kde v sobotu vrcholil boj o světový titul, bylo sedmé místo z letošní Zlaté přilby pro něj málo. „Přijel jsem si pro trofej, ale v semifinále mi nevycházely starty, takže musím svoje čekání na ni protáhnout o další rok," mínil

Celkově desátý skončil domácí Hynek Štichauer, který byl poslední z těch jezdců, kteří malé finále dokončili. „Pro mě je to historicky nejlepší výsledek ze Zlaté přilby, takže nemusím vůbec smutnit," tvrdil. Zbývající dva Češi Josef Franc a Zdeněk Holub, jenž na poslední chvíli nahradil Brita Barkera, neprošli ze základních skupin. „Já se v každé jízdě snažil, ale nebyl to žádný šlágr," připustil 41letý veterán Franc.

Opatření proti šíření nemoci covid-19 dovolila účast pouze 2000 sedících diváků, kteří přitom zaplnili sotva desetinu možné kapacity svítkovského stadionu. Uspořádání 72. ročníku Zlaté přilby bylo svým způsobem unikátní, s ohledem na situaci byl ale zvolen netradiční formát 24 jezdců celkově ze 13 zemí.

„Třeba na britských ostrovech v letošní koronavirové sezoně plochou dráhu úplně zrušili. U nás ale zvítězilo srdce nad rozumem a dokázali jsme nepřerušit krásnou tradici. Bohužel nemohl dorazit letošní domácí mistr Krčmář, jenž měl povinnosti v polském Grodnu, které bojovalo o postup do polské ekstraligy," uvedl ředitel pardubického závodu Evžen Erban.

72. Zlatá přilba na ploché dráze v Pardubicích
1. Doyle (Austrálie)
2. Kvěch (ČR)
3. Kurtz (Austrálie)
4. Milík (Česko)
5. Berntzon (Švédsko)
6. Holta (Polsko)
7. Žagar (Slovinsko)
8. Jamrog (Polsko)
9. Bjerre (Dánsko)
10. Śtichauer (ČR)

Reklama