Hlavní obsah

Šluknov pomůže majitelům domů s opravami fasád a střech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Domů, které mohou o příspěvek požádat, je ve městě více než 200, podle radnice se ale zatím nikdo nepřihlásil. Žadatelům končí termín pro podání žádostí 27. listopadu.

Článek

Pětitisícový Šluknov na Děčínsku pomůže příští rok majitelům domů v památkové zóně s opravami fasád a střech. Na příští rok vypsalo město 4. ročník dotačního titulu, kdy na fasády činí příspěvek maximálně 80 tisíc korun na jeden obytný dům, na výměnu střešní krytiny 50 tisíc korun. Žadatelům končí termín pro podání žádostí 27. listopadu. Zatím se nikdo nepřihlásil.

„Víme od památkářů o nějakých fasádách, že si vyřizují žádosti, takže minimálně tři žádosti se nám sejdou,“ uvedl za město Michal Bušek. Domů, které mohou dotaci využít, je podle něj ve městě více než 200.

Snahou vedení města s rozpočtem 132 milionů korun je nejen zlepšení vzhledu centra Šluknova, ale také postupné rozšiřování a zkvalitňování služeb v turistickém ruchu a oživení obchodu a služeb, uvedl Bušek na webu města. „Důsledkem by měla být širší nabídka služeb ve městě i delší pobyt návštěvníků ve městě, a tím i zlepšení a zvýšení kupní síly pro místní podnikatele a prodejce,“ doplnil.

Nejsevernější město v republice se obvykle těší velkému zájmu turistů ze sousedního Německa. Jezdí nejen za památkami a přírodními rozmanitostmi, ale také za levnějšími pohonnými hmotami a potravinami. Kromě Němců si Šluknov oblíbili také Nizozemci, vlastní ve městě velký kemp.

Pozornost zahraničních výletníků přitahuje hlavně zrekonstruované náměstí s budovou radnice, bývalá spořitelna a zámek se zámeckým parkem. Kromě dominant lákají turisty kostely a křížové cesty, které jsou v městských částech Šluknova, a to v Království, Císařském, Novém Hraběcí a Rožanech.

Na jaře kvůli uzavřeným hranicím kvůli pandemii koronaviru přišlo město zhruba o 20 procent daňových příjmů. Dá se očekávat, že se bude propad zvyšovat, do Německa mohou totiž obyvatelé Ústeckého kraje pouze s negativním testem.

Reklama

Doporučované