Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nový rekord. Obraz od první dámy české meziválečné avantgardy Toyen se prodal za více než 78 milionů korun

Kultura

  18:39aktualizováno  19:06
Praha - Obraz malířky Toyen s názvem Piková dáma se v neděli na aukci v Praze prodal za 78 650 000 korun včetně aukční přirážky. Stal se tak nejdražším obrazem vydraženým v Česku. Vyvolávací cena díla byla 29,9 milionu Kč. O výsledku aukce informovala Aneta Kopecká z pořádající aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Dosud nejdražším dílem vydraženým v Česku byl obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha - Pohled z křižovnického kláštera, který byl loni prodaný za 78,5 milionu Kč.

Obraz malířky Toyen s názvem Piková dáma. foto: ČTK

Zájemce koupil na aukci obraz od Toyen za více než 31 milionů

Rekordní obraz od Toyen v originále nazvaný La Dame de pique pochází z malířčina sběratelsky velmi ceněného období. Namalovala ho krátce po svém příchodu do Paříže v roce 1926. „Olej Toyen srovnatelné galerijní kvality a významu se na českém a světovém aukčním trhu ještě nikdy dosud nedražil,“ uvedla aukční síň.

Dosavadním autorským rekordem Toyen v tuzemské aukci byl obraz Šero v pralese. V roce 2017 za něj kupec zaplatil 36 milionů korun včetně přirážky.

Za milionové částky na nedělní dražbě v pražské Mánesu prodala i další díla významných českých umělců. Za zhruba 8 350 000 milionu korun získal nového majitele obraz Zimní květ od mistra šerosvitu a světla Jakuba Schikanedera. „Jedná se o mimořádně půvabné dílo, kde se malíř inspiroval japonským dekorativním uměním,“ uvedla aukční síň. Vyvolávací cena díla z roku 1887, které bylo dlouho nezvěstné, byla 2,7 milionu Kč.

Za olej Josefa Čapka Děti v trávě v neděli dal kupec 7,9 milionu korun. Práce náleží do takzvané dětské periody v malířově tvorbě z přelomu 20. a 30. let minulého století. „Jde o Čapkův nejdražší obraz s motivem hrajících si dětí,“ podotkla Kopecká.

Nový autorský rekord má po nedělní aukci malíř Pravoslav Kotík. Jeho olej z roku 1946 nazvaný rekreace šel do dražby s cenou 850 000 Kč, aby nakonec našel nového majitele za 3,35 milionu korun. Za dosud nejvyšší cenu v Česku bylo v neděli vydraženo dílo chorvatského malíře Vlaho Bukovace. Obraz s motivem dívky v oranžovém šálu se prodal za téměř tři miliony korun.

Toyen je označována za první dámu české meziválečné avantgardy

  • Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová, 1902 až 1980) je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje "naivistické" obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či pro ni tolik typické surrealistické kompozice. Často je v jejím díle erotický akcent, poprask vyvolal například Polštář se scénou z nevěstince či loni dražený obraz Ráj černochů.
  • Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím.
  • Marie Čermínová se narodila 21. září 1902 v Praze, v šestnácti se rozešla s rodinou a studovala UMPRUM. Malovat začala kolem roku 1922. Týž rok se na chorvatském ostrově Korčula seznámila se surrealistou Jindřichem Štyrským a rok nato se z ní stala Toyen.
  • Se Štyrským zůstala až do jeho smrti v roce 1942. Za války ve své garsonce v Krásově ulici ukrývala básníka Jindřicha Heislera, kterému hrozila deportace do koncentračního tábora. V roce 1947 s ním odjela do Paříže a vstoupila do surrealistické skupiny Andrého Bretona. Mezi lety 1947 a 1962 tam měla šest samostatných výstav. Postupně se však stále víc uzavírala před světem. Zemřela 9. listopadu 1980 v 78 letech. Pohřbena je na pařížském hřbitově Batignolles.
  • Surrealistické obrazy Toyen dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Její předchozí rekord stanovil v květnu 2017 obraz Šero v pralese, z vyvolávací ceny 14 milionů se dostal na 30 milionů korun (36 milionů korun s aukční přirážkou). Dnešní aukce obrazu Piková dáma ji pak zařadila do čela žebříčku českých aukcí, Toyen tak za sebou nechala obrazy Oskara Kokoschky, Františka Kupky, Mikoláše Medka a Josefa Šímy.
  • Obrazy Toyen se dobře prodávají i na zahraničních aukcích. V roce 2010 se na aukci společnosti Sotheby's v Paříži prodal její obraz Potápěč za 600.750 eur (tehdy asi 15 milionů korun) včetně aukční přirážky a předloni se její obraz nazvaný La nuit roule des cris v Londýně prodal za 393.000 liber (asi 11,27 milionu korun).
Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...