Čtyři dny po porážce 1:4 na půdě dánského Midtjyllandu ve 4. předkole nejprestižnější klubové soutěže a losu základní skupin Evropské ligy už Slavia do Ostravy přijela bez beka Vladimíra Coufala, který přestoupil do West Hamu. Na pravé straně obrany ho nahradil Tomáš Holeš.

Nástup do utkání trochu nečekaně patřil Baníku. Domácí i v reakci na nepřesvědčivý úvod sezony nasadili od začátku mladého nigerijského útočníka Muhameda Tijaniho, který se už po dvou minutách dostal k nebezpečnému zakončení. Ostrava v úvodu hned třikrát ohrozila slavistickou bránu a úřadující mistr nemohl pořádně naskočit do zápasu.

Až v 19. minutě vystrašil baníkovce tečovanou ranou Nicolae Stanciu, ale i pak měli více ze hry domácí. Milimetry dělily Ostravu od gólu ve 27. minutě, kdy povedený Holzerův centr stoper David Zima usměrnil do tyče vlastní branky a odražený míč poslal nad břevno Dyjan Carlos De Azevedo.

Fotbalisté Sparty Praha. Ilustrační foto
Sparta proti gigantům, Slavia o reparát. A statečný Liberec?

Hbitý Brazilec vzápětí protáhl Ondřeje Koláře ještě jednou a slavistický brankář vyrazil i Holzerovu bombu z dálky. Slavia v první půli na ostravského gólmana Jana Laštůvku nevystřelila, ale v závěru to po standardních situacích a závarech několikrát vřelo.

Hosté do druhé půle vstoupili se dvěma změnami a střídající Petr Ševčík hned po třech minutách připravil centrem z přímého kopu šanci pro Petara Musu, jenž hlavičkoval do tyče.

Baník ovšem kontroval podobně a Pražané mohli mluvit o štěstí, že Jaroslav Svozil po rohu na zadní tyči nedokázal usměrnit do sítě propadlý míč. Slavia už byla ve druhé půli po několika střídáních nebezpečnější, ale gól vstřelila z kontroverzní situace. Sudí k velké nevoli Ostravy neodpískali roh pro Baník, Kolář rychle do brejku poslal Stanislava Tecla a po Laštůvkově zákroku na hostujícího útočníka odpískal rozhodčí Karel Hrubeš penaltu, kterou Stanciu jistě proměnil.

Los Evropské fotbalové ligy - Los Evropské fotbalové ligy.
Atraktivní los Evropské ligy: Sparta vyzve AC Milán, Slavii čeká i Schickův klub

Právě od rumunské hvězdy se přitom míč odrazil na druhé straně hřiště do zámezí. Baník navíc protestoval i kvůli tomu, že Tecl dle názoru ostravských fotbalistů pádu na trávník výrazně pomohl. Na Hrubeše a jeho asistenty se domácí s kritikou sesypali také po konci vyhecovaného utkání s velkým množstvím faulů.

Třetí porážku v ligové sezoně se snažil odvrátit ještě střídající Roman Potočný, ale jeho ránu Kolář vyrazil a Baník se neprosadil ani při závěrečném tlaku. Ostrava tak nevylepšila svou bilanci a z posledních 11 ligových zápasů doma jen jednou vyhrála, Slavii porazila v jediném z posledních 13 duelů v nejvyšší soutěži. 

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:1 (0:0)

Branka: 69. Stanciu z pen. Rozhodčí: Hrubeš - Moláček, Leška - Denev (video). ŽK: Fillo, Laštůvka, Fleišman, Potočný, Tijani - Olayinka, Oscar, Bořil, Masopust. Diváci: 2000 (limit 2000).

Ostrava: Laštůvka - Fillo (85. Šašinka), Pokorný, Svozil, Fleišman - Jánoš, Kaloč (74. Kuzmanovič) - De Azevedo, Tetour (85. Jirásek), Holzer (74. Potočný) - Tijani. Trenér: Kozel.

Slavia: Kolář - Holeš (57. Oscar), Kúdela, Zima, Bořil - Takács (46. Ševčík), Stanciu (89. Masopust) - Provod, Lingr (46. Tecl), Olayinka - Musa (86. Hovorka). Trenér: Trpišovský.

Peter Olayinka v zápase Midtjylland - Slavia
Zářez? Slavia v odvetě přišla o Ligu mistrů