Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

24 hodin pádů civilizací a 24 minut toho, co je zrovna důležité

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
5. 10. 2020

Vedle podcastové nálože dále čtení o tom, co dělá nesmrtelný hit nesmrtelným hitem, o falešné dichotomii mezi záchranou životů a ekonomiky a o běhání po čtyřicítce.

24 hodin pádů civilizací a 24 minut toho, co je zrovna důležité
Zdroj: Shutterstock.com

Začneme netradičně audiem. Nechat se o důležitém dění brífovat z jediného zdroje samozřejmě z principu nedoporučuju – pokud ale opravdu nemůžete jinak, pak ovšem doporučuju podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12. O skvělé práci Lenky Kabrhelové et alii se přesvědčte v posledních třech dílech: o „švédské strategii“inkluzi na českých školách a ekologické katastrofě na Bečvě.

Několikaměsíční cestu Česka k současnému clusterfucku rekapituluje Jan Kašpárek. (Žádná přízeň.)

Pěkný týden na Finmagu, řekl bych. Matěj Schneider vysvětluje tóčo kolem jmenování nové americké nejvyšší soudkyně. Petr Vidomus recenzuje knihu o namibijských dětech, které vyrostly v Česku, ale doma nejsou nikde. A máme i užitečný překlad z Our World In Data: „V rozporu s přesvědčením o neslučitelnosti zdravotních a ekonomických zájmů vidíme, že země, které utrpěly nejzávažnější hospodářský propad (jako Peru, Španělsko a Velká Británie), vesměs patří mezi státy s nejvyšší úmrtností na covid-19.“

Jak datová analytika změnila a ještě změní fotbal? „Půjde se mnohem víc po efektivitě. Vidíme to na basketbalu, kde se najednou začalo střílet buď za dva body přímo zpod koše, nebo za tři body, ostatní střely úplně vymizely, protože z dat vyšly jako nejméně efektivní.“ (Takže víc gólů, ale z podobnějších situací?)

A co prozradila datová analytika – přesněji tedy už její interpretace – o tom, co dělá nesmrtelný hit nesmrtelným hitem? „Písně o sexu nebo o svádění se v oběhu udržují hůř, protože se k dětem a nejmladším teenagerům – s jejich skvělou pamětí – prostě tak snadno nedostanou.“ Česká popmusic se bohužel globálními zákonitostmi neřídí, „Zlato, pojď na to“ ani „Mám rád řeč těl a v kapse lubrikační gel“ nikam nezmizely.

Anglicky

Šéfredaktor Wired Nicholas Thompson se vyzpovídal ze své lásky k běhání. To dělá kdekdo. Ale nepamatuju takhle hezky zachycenou – po tréninkové, ale i po spirituální stránce – touhu běžce po překonání svých nejlepších časů. Thompsonovi se první maraton pod 2:30 povedl po dvaceti letech tréninku, ve čtyřiačtyřiceti.

Wired dál reportuje o problému s dvěma vakcinami na Covid: hůř zabírají u těch očkovaných, kteří mají v krvi protilátky po podobných virech způsobujících nachlazení. Což zní hůř, když se to nezarámuje globální nerovností: účinněji chrání obyvatele bohatých zemí než obyvatele zemí chudých.

Audiem jsme začali, audiem skončíme: po kompletních 24 hodinách Fall of Civilizations Podcast už vím, že moje doporučení v půlce poslechu před pár týdny nebylo unáhlené. Pečlivě vyrešeršované a hezky zprodukované příběhy vzestupů a pádů starých civilizací – berte. Nejtrýznivější: Velikonoční ostrov (6.). Nejpoučnější, pokud jste ve škole prospali starověk: Sumerové (8.). Nejvíc deep: Aztékové (9.).

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo