5. října 2020 • 05:00

Co přinesla výhra Slavie: otočený roh, změna rozestavení i nenávist

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
47
  • Co ukázalo těsné vítězství Slavie na hřišti Baníku?Co ukázalo těsné vítězství Slavie na hřišti Baníku?FOTO: koláž iSport.cz

    To vítězství moc potřebovala. Slavia po vyřazení z Ligy mistrů výsledkově zvládla náročný ligový duel na hřišti Baníku, jediný gól vstřelil z penalty Nicolae Stanciu. Jednoduché to ale mužstvo kouče Jindřicha Trpišovského – ostatně jako v Ostravě nikdy – nemělo. Navíc mohlo děkovat i rozhodčím, kteří Slezanům před akcí, jež předcházela penaltovému faulu, upřeli rohový kop. Co emočně vypjaté utkání ze slávistického pohledu ukázalo?

  • Holeš místo Coufala

    Vladimír Coufal je pryč, jedna z nejvýraznějších postav posledních dvou velmi úspěšných sezon už v neděli nastoupila za West Ham. Proto se logicky řešilo, kdo jej na pravém kraji obrany nahradí. Odpověď? Minimálně pro bitvu na Baníku Tomáš Holeš. Deník Sport jeho výkon ohodnotil podprůměrnou známkou 4, bylo znát, že sedmadvacetiletý fotbalista se v nedávné době učil hrát hlavně ve středu zálohy a s návratem na beka se sžíval složitěji.

    A kouč Trpišovský v něm záložníka dlouhodobě vidí i dál. „Počítáme s ním doprostřed,“ prozradil v televizním rozhovoru. Slavia pravou stranu v poslední den přestupového okna ještě chce posílit, jednala o příchodu Alexandra Baha z dánského Sönderjyske. Vše ale možná nakonec zhatí požadovaná částka.

    Tomáš Holeš v souboji s Jiřím FleišmanemFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Baník umí zlobit

    Vstup Baníku do sezony zrovna respekt nebudil. Mužstvo Luboše Kozla v pěti předchozích zápasech vyhrálo jen jednou, doma proti nováčkovi z Pardubic (3:0). Jinak navzdory zdánlivě příznivému losu sbíralo ztráty.

    Na Slavii se ale Ostravané vyhecovali a předvedli nejlepší výkon v současném ročníku. Hlavně start zápasu Baníku vyšel, důrazný Tijani měl velkou šanci už ve druhé minutě. A při ligových šampionech pak stálo štěstí, když se míč po další přímočaré akci od Davida Zimy odrazil jen do tyče vlastní brány, Azevedo už mířil nad. Slezané byli hlavně v první půli lepší, své bodové konto přesto nakonec nerozšířili. „Porážka mrzí vždy a dnes o to víc, když cítíte, že i bod pro vás byl málo, a nakonec nemáte žádný,“ litoval Kozel. 

    Baník - Slavia: Zima nastřelil vlastní tyč, de Azevedo pak překopl bránu!
    Video se připravuje ...

  • Změna rozestavení

    Slávistický trenér Trpišovský opět trochu zamíchal se sestavou. I kvůli přesunu Holeše na beka výrazně sáhl do středu zálohy. Společně s Nicolaem Stanciem v něm nastoupili Ladislav Takács a Ondřej Lingr, Petr Ševčík začal jen na lavičce.

    Tah však tentokrát příliš nevyšel. Takács už ve třetí minutě málem fatálně chyboval v rozehrávce a společně s Lingrem, který se vůbec neprosadil, pak o přestávce zůstal v kabině. Místo nich naskočili Ševčík s Teclem, Slavia přešla ze systému 4-2-3-1 na 3-5-2. A nutno říct, že se postupně zlepšovala. „Zvedli jsme se ve všem, což nám tady zachránilo výsledek,“ uznal Trpišovský.

    SESTŘIH: Baník - Slavia 0:1. Emoce a kontroverzní penalta, ze které rozhodl Stanciu
    Video se připravuje ...

  • Otočený roh a penalta z brejku

    Zápas nakonec rozhodla jediná situace z druhého poločasu. Brankář Baníku Jan Laštůvka ve vápně srazil Stanislava Tecla, nařízenou penaltu s přehledem proměnil Nicolae Stanciu. Jenže co všechno tomu předcházelo…

    Domácí reklamovali i možný útočný faul Tecla na bránícího Fleišmana, ale hlavně je namíchla situace, která předcházela dlouhému výkopu Ondřeje Koláře. Po souboji Martina Filla se Stanciem totiž měl Baník kopat roh, pomezní ovšem dal balon Slavii. Kolář jej rychle poslal do hry a dál už to znáte. „Stopeři byli po standardce u soupeřovy šestnáctky, z toho vznikla tahle situace jeden na jednoho. Ale pro reakci našich hráčů, kteří byli o rohu přesvědčeni, mám pochopení. Viděl jsem to na videu, měli jsme kopat roh,“ řekl Kozel.

    Baník - Slavia: Laštůvka strhl Tecla, penalta! Předtím ale sudí upřeli Baníku roh!
    Video se připravuje ...

    Baník - Slavia: Stanciu s přehledem proměnil kontroverzní penaltu! 0:1
    Video se připravuje ...

  • Nenávist i strkanice

    Když Slavia přijede do Ostravy, vypadá to vždycky podobně. Nabuzení domácí a nenávistná atmosféra, která má nezvané hosty z Prahy dostat do úzkých. V neděli to bylo stejné, a byť na stadion mohly jen dvě tisícovky fanoušků, atmosféra byla velmi slušná.

    Emoce gradovaly hlavně v závěru, kdy se Baník ještě snažil vyrovnat. Tijani ve výskoku fauloval brankáře Koláře a sudí Karel Hrubeš pak měl co dělat, aby strkající se tábory vůbec dostal od sebe. Celkem udělil devět žlutých karet, všechny ve druhé půli. „Hráli jsme tu potřetí za čtyři měsíce, Ostrava byla opět hodně namotivovaná,“ podotkl Trpišovský.

    Baník - Slavia: Tijani dojel Koláře, mela ve vápně!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

Vstoupit do diskuse
47

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud