Kypr – 4 výhry (9:4)  Kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 1994 zastihla československou federaci ve fázi rozluky, ale fotbalu se to netýkalo a společný tým dohrál celý běh v jednom dresu. Ve skupině tehdy narazil i na Kypr, ale první oficiální střetnutí České republiky s ostrovním státem se datuje až do roku 2002, kdy se tito soupeři potkali na Turnaji čtyř národů právě na Kypru. V divokém utkání, v němž padlo sedm branek (z toho šest ve druhé půli), rozhodli svěřenci trenéra Karla Brücknera o vítězství 4:3 až v 90. minutě brankou Vladimíra Šmicera. Další dvě střetnutí byla součástí kvalifikace o postup na Euro v roce 2008. V nich český celek neinkasoval. Nejdříve v Liberci vyhrál těsně 1:0, z odvety si přivezl tři body za výhru 2:0. Zatím naposled na sebe tito protivníci narazili v přátelském zápase v roce 2020. V Larnace tehdy Češi vyhráli těsně 2:1. Profimedia.cz
 Izrael - 4 výhry (9:3)  Dvě přátelská utkání a dva zápasy v Lize národů - takový je dosavadní bilance setkávání české a izraelské reprezentace. Všechny čtyři střetnutí skončily výhrou Čechů. Poprvé se střetli tito soupeři v roce 2000 v Praze a domácí vyhráli 4:1. Další měření sil proběhlo až o dvanáct roků později v Hartbergu a hostující celek slavil vítězství 2:1. Oba zápasy v Lize národů se odehrály na podzim roku 2020. První zápas v Haifě vyhrál český tým 2:1 a v odvetě zajistil těsnou výhru 1:0 Vladimír Darida. Profimedia.cz
 Černá Hora - 4 výhry (9:0)  Černá Hora je jedním ze států, který vznikl po rozpadu Jugoslávie, takže historie vzájemných zápasů s českým celkem je poměrně krátká. Dosud spolu národní týmy obou zemí sehrály čtyři utkání, z nichž pokaždé vyšli jako vítězové hráči ze středu Evropy. Poprvé narazili Češi na Černohorce v kvalifikaci na Euro v roce 2012. V historicky prvním střetnutí vyhráli v Praze 2:0 po gólech Pilaře a Sivoka, z odvety v Podgorici si přivezli tři body za vítězství 1:0. O osm let později se v kvalifikaci o Euro ve Francii zrodily dvě hladké výhry 3:0. Profimedia.cz
 Faerské ostrovy – 4 výhry (7:0)  V kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa v roce 1994 se utkali s Faerskými ostrovy ještě hráči Československa, kteří i po rozdělení federace dohrávali cyklus v jednom týmu. První samostatné vystoupení Čechů proti fotbalovému trpaslíkovi se odehrálo až v roce 1997 v rámci boje o postup na světový šampionát ve Francii. V Teplicích vyhráli domácí 2:0 a v odvetě si zapsali do tabulky stejný výsledek. Další dva zápasy sehráli během kvalifikace o Euro 2000. V Toftiru se protrápili k hubené výhře 1:0, když o zisku tří bodů rozhodl až v 85. minutě Vladimír Šmicer, doma pak soupeře porazili 2:0 brankami Kollera a Verbíře. Od té doby - tedy už 23 let - se tito protivníci nepotkali. Profimedia.cz
8
Fotogalerie

Tyhle mančafty máme rádi. 7 „oblíbených“ soupeřů české fotbalové reprezentace

Zní to skoro neuvěřitelně, ale česká fotbalová reprezentace se od rozdělení federace utkala s více než sedmi desítkami soupeřů. S některými jen jednou, ale se Slováky, Dány a Holanďany se střetla už více než desetkrát. U některých soupeřů si mohou Češi říci, že je to jejich oblíbený protivník.

Polák - Plašil.jpg
Jak Polák a Jaroslav Plašil oslavují jeden z osmi gólů, které česká reprezentace nasázela v roce 2005 v Liberci v rámci kvalifikace na mistrovství světa v Německu do sítě Andorry. Fotbalový trpaslík je jedním ze soupeřů, s nímž Češi ještě nikdy v historii neztratili ani bod. (Foto: Profimedia.cz)

S třiadvaceti soky neztratili čeští fotbalisté ve vzájemných soubojích ani bod. S většinou z nich však nesehráli více než dva zápasy, podívali jsme se tedy blíže jen na ty, s nimiž se střetli aspoň čtyřikrát. V následujících kapitolách a ve fotogalerii si můžete připomenout soupeře, na které si národní tým (zatím) nemůže ani v nejmenším stěžovat.

Pokračování 2 / 8

Kypr – 4 výhry (9:4)

ČR-Kypr.jpg
Jediný gól v domácím utkání kvalifikace o postup na Euro v roce 2008 stačil českému týmu k hubenému vítězství nad Kyprem. (Foto: Profimedia.cz)

Kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 1994 zastihla československou federaci ve fázi rozluky, ale fotbalu se to netýkalo a společný tým dohrál celý běh v jednom dresu. Ve skupině tehdy narazil i na Kypr, ale první oficiální střetnutí České republiky s ostrovním státem se datuje až do roku 2002, kdy se tito soupeři potkali na Turnaji čtyř národů právě na Kypru. V divokém utkání, v němž padlo sedm branek (z toho šest ve druhé půli), rozhodli svěřenci trenéra Karla Brücknera o vítězství 4:3 až v 90. minutě brankou Vladimíra Šmicera.

Další dvě střetnutí byla součástí kvalifikace o postup na Euro v roce 2008. V nich český celek neinkasoval. Nejdříve v Liberci vyhrál těsně 1:0, z odvety si přivezl tři body za výhru 2:0. Zatím naposled na sebe tito protivníci narazili v přátelském zápase v roce 2020. V Larnace tehdy Češi vyhráli těsně 2:1.

Pokračování 3 / 8

Izrael - 4 výhry (9:3)

ČR-Izrael.jpg
Zatím poslední setkání české a izraelské reprezentace se uskutečnilo 15. listopadu 2020 v Praze a skončilo těsnou výhrou domácího celku 1:0 díky brance Vladimíra Daridy. (Foto: Profimedia.cz)

Dvě přátelská utkání a dva zápasy v Lize národů - takový je dosavadní bilance setkávání české a izraelské reprezentace. Všechny čtyři střetnutí skončily výhrou Čechů. Poprvé se střetli tito soupeři v roce 2000 v Praze a domácí vyhráli 4:1. Další měření sil proběhlo až o dvanáct roků později v Hartbergu a hostující celek slavil vítězství 2:1. Oba zápasy v Lize národů se odehrály na podzim roku 2020. První zápas v Haifě vyhrál český tým 2:1 a v odvetě zajistil těsnou výhru 1:0 Vladimír Darida.

Pokračování 4 / 8

Černá Hora - 4 výhry (9:0)

ČR-Černá Hora.jpg
Tomáš Souček a Marek Suchý se radují z branky, kterou v olomouckém utkání v roce 2019 vstřelil v kvalifikaci o Euro 2020 Jakub Jankto. Češi vyhráli 3:0. (Foto: Profimedia.cz)

Černá Hora je jedním ze států, který vznikl po rozpadu Jugoslávie, takže historie vzájemných zápasů s českým celkem je poměrně krátká. Dosud spolu národní týmy obou zemí sehrály čtyři utkání, z nichž pokaždé vyšli jako vítězové hráči ze středu Evropy.

Poprvé narazili Češi na Černohorce v kvalifikaci na Euro v roce 2012. V historicky prvním střetnutí vyhráli v Praze 2:0 po gólech Pilaře a Sivoka, z odvety v Podgorici si přivezli tři body za vítězství 1:0. O osm let později se v kvalifikaci o Euro ve Francii zrodily dvě hladké výhry 3:0.

Pokračování 5 / 8

Faerské ostrovy – 4 výhry (7:0)

ČR-Faerské ostrovy.jpg
V kvalifikaci o Euro 2000 Češi vydřeli v mlze na Faerských ostrovech těsnou výhru 1:0. Blízko gólu byl Vratislav Lokvenc (na snímku), ale vítěznou trefu zajistil až pět minut před koncem Vladimír Šmicer. (Foto: Profimedia.cz)

V kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa v roce 1994 se utkali s Faerskými ostrovy ještě hráči Československa, kteří i po rozdělení federace dohrávali cyklus v jednom týmu. První samostatné vystoupení Čechů proti fotbalovému trpaslíkovi se odehrálo až v roce 1997 v rámci boje o postup na světový šampionát ve Francii. V Teplicích vyhráli domácí 2:0 a v odvetě si zapsali do tabulky stejný výsledek.

Další dva zápasy sehráli během kvalifikace o Euro 2000. V Toftiru se protrápili k hubené výhře 1:0, když o zisku tří bodů rozhodl až v 85. minutě Vladimír Šmicer, doma pak soupeře porazili 2:0 brankami Kollera a Verbíře. Od té doby - tedy už 23 let - se tito protivníci nepotkali.

Pokračování 6 / 8

Estonsko – 5 výher (16:3)

ČR-Estonsko.jpg
V roce 2004 se střetli Češi s Estonskem v přátelském utkání v Teplicích. Domácí vyhráli 2:0 a byl u toho i Martin Jiránek. (Foto: Profimedia.cz)

V případě Estonska jde o soupeře, s nímž si čeští fotbalisté vylepšují sebevědomí. Dosud s pobaltskou reprezentací sehráli pět duelů a inkasovali jen tři góly.

V kvalifikační skupině o Euro v roce 2000 se Češi vypořádali s Estonci poměrně snadno – v Teplicích vyhráli 4:1 a odvetu zvládli výsledkem 2:0. Měření sil v roce 2004 mělo charakter přátelského utkání a tuzemská reprezentace vyhrála (znovu v Teplicích) 2:0. Naposled se tito protivníci utkali v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Kataru. První střetnutí se odehrálo kvůli koronavirovému šílenství na neutrálním hřišti v polském Lublinu a Češi v něm deklasovali soupeře 6:2. V pražské odvetě pak zvítězili 2:0.

Pokračování 7 / 8

San Marino – 6 výher (31:0)

ČR-San Marino.jpg
Zatím poslední utkání se San Marinem odehráli čeští fotbalisté v roce 2017. V Plzni udrželi s fotbalovým outsiderem nejen neporazitelnost, ale také historické čisté konto. (Foto: Profimedia.cz)

Setkání s fotbalovým trpaslíkem ze San Marina bývá pro české fotbalisty příležitostí, jak si zvednout sebevědomí. Dosud spolu oba soupeři odehráli šest zápasů a skóre 31:0 vypovídá o tom, jak asi vzájemné duely vypadají.

První střetnutí v rámci bojů o postup na mistrovství Evropy v roce 2008 skončilo v Liberci výsledkem 7:0. Stejnou nakládačku pak Češi uštědřili soupeři v Uherském Hradišti v kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa v roce 2010. „Nejtěsnější“ výsledky se zrodily na půdě San Marina, kde domácí prohráli v letech 2007 a 2008 jen o tři branky. Zatím naposled svedl los oba protivníky dohromady v kvalifikaci o světový šampionát v Rusku. Čeští hráči nejdříve vyhráli na půdě soupeře 6:0 a pak doma v Plzni zvítězili 5:0.

Pokračování 8 / 8

Bělorusko – 7 výher (18:4)

ČR-Bělorusko.jpg
V kvalifikačním utkání o postup na Euro 2004 s Běloruskem byl pod bedlivým dohledem soupeře útočník Jan Koller. Češi přesto v Minsku vyhráli 3:1 po gólech Nedvěda, Baroše a Šmicera. (Foto: Profimedia.cz)

Když se běloruští fotbalisté dozvědí, že mají hrát s Čechy, zřejmě propadají trudnomyslnosti. Od rozdělení Československa se obě reprezentace potkaly sedmkrát a pokaždé to skončilo vítězstvím týmu ze středu Evropy.

První souboj se odehrál už v roce 1995 v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy v Anglii a Češi vyhráli doma 4:2, z odvety na východě si pak přivezli tři body za výhru 2:0. Oba celky se potkaly i v kvalifikačním cyklu před Eurem 2004. V Teplicích domácí zvítězili 2:0 a o rok později v Minsku skočil zápas výhrou hostů 3:1. Nejvyšší výhra se však zrodila v přátelském střetnutí v roce 1997, když Češi v Poděbradech deklasovali soupeře 4:1. Naposled svedl los tyto protivníky dohromady v kvalifikaci o mistrovství světa v roce 2022. Český celek nejdříve v Ostravě vyválčil těsnou výhru 1:0 a o měsíc později vyhrál v ruské Kazani, kde se hrálo kvůli sankcím uvaleným na Bělorusko, díky brankám Schicka a Hložka 2:0.

Doporučujeme

Články odjinud