Nejznámější filmy Stellana Skarsgårda

nejlepší filmy Stellana Skarsgårda

Švédského herce Stellana Skarsgårda můžete vidět v novém filmu Naděje, který se právě pomítá v kinech v České republice. Skarsgård ve filmu ztvárnil partnera nemocné Anji, které našli nádor na mozku. Zpráva, která jim změní život naruby, bude pro oba těžkou zkouškou a je jen otázkou, zda to jejich vztah dokáže zvládnout. Pojďme si připomenout Stellana Skarsgårda v jeho nejznámějších rolích.

Dobrý Will Hunting (1997) | Profesor Lambeau

Stellan Skarsgård a jeho nejznámější filmy

Psychologické drama vypráví o Willu Huntingovi, který v životě neměl příliš štěstí. Dětství trávil v sirotčincích a ve své volném čase vysedává po hospodách. Má ale skrytý talent, který vyjde najevo náhodou, když jako uklízeč na Bostonské univerzitě vyřeší matematickou rovnici, jenž zůstala na tabuli. Skarsgård si zde zahrál roli profesora Lambeaua, který ve Willovi objeví skrytý talent na matematiku. Will ale odmítá využít svého nově nalezeného talentu a změnit tak svůj život od základu. Ve filmu se dále objevili Matt Damon, Robin Williams nebo Ben Affleck. Snímek si odnesl dva Oscary pro nejlepšího herce ve vedlejší roli a nejlepší původní scénář.

Piráti z Karibiku (2006-2007) | Bill Turner

Stellan Skarsgård a jeho nejznámější filmy

Kapitánu Jacku Sparrowovi se sice podařilo zlomit prokletí Černé perly, ukázalo se ale, že se upsal krví samotnému Davymu Jonesovi, který vládne oceánům a je kapitánem bájného Bludného Holanďana. Pokud Jack nedodrží úmluvu, čeká ho doživotní otročení pod vedením Davyho Jonese. Jack má plán, ale k tomu potřebuje pomocnou ruku svých přátel Elizabeth Swanové a Willa Turnera, aby mu pomohli získat truhlu mrtvého muže, kde leží srdce Davyho Jonese, jímž ho můžou ovládat. Nejen, že na oba čeká další nebezpečné dobrodružství, ale Will se dokonce setká i se svým otcem Billem, kterého měl za mrtvého. Hvězdná série Piráti z Karibiku se může pyšnit velkými hereckými jmény jako Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, nebo Bill Nighy.

Mamma mia! (2008 a 2018) | Bill Anderson

Stellan Skarsgård a jeho nejznámější filmy

Muzikál Mamma mia se představil nejdříve na divadelních prknech, kde sklízel pozitivní ohlasy. Netrvalo dlouho a muzikál se dočkal i filmového zpracování. Příběh vypráví o mladé dívce Sophii, která žije se svou svobodnou matkou Donnou na ostrůvku Kalokairi, kde řídí hotel. Sophie se chystá vdát za svou lásku a z celého srdce si přeje, aby ji k oltáři vedl její pravý táta. Proto díky starému deníku své matky zkontaktuje tři potencionální kandidáty, aniž by tušila, co za problémy to způsobí. Donna se tak setkává tváří tvář svým bývalým milencům a láskám, bankéři Harrymu Brightemovi, cestovateli Billu Andersonovi a architektu Samovi Carmichaelovi. Celý muzikál je doprovázený největšími hity skupiny ABBA. Film se nakonec po deseti letech dočkal i pokračování. V hlavních rolích se objevili Meryl Streep, Colin Firth, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Julie Walters, Stellan Skarsgård a Christine Baranski.

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) | Martin Vanger

Stellan Skarsgård a jeho nejlepší filmy

Daniel Craig v roli Mikaela Blomkvista se snaží očistit svou pověst poté, co je obviněn z veřejného pomlouvání. Jakožto reportér musí dbát na svou reputaci, aby mu takové obvinění nezničilo kariéru. Proto přijme nabídku jednoho z nejbohatších průmyslníků ve Švédsku, aby prošetřil záhadné zmizení jeho neteře Harriet. Ve stejné době je povolána výstřední detektivka Lisbeth Salanderová, aby reportéra prověřila. Nakonec reportér i detektivka spojí své síly v případu zmizelé Harriet. Ani jeden z nich netuší, co díky tak silnému spojení dokáží odhalit na rodinu bohatého průmyslníka a jak nebezpečné to může být. Skarsgård se ve filmu objeví v roli Martina Vangera, generálního ředitele koncernu Vangerů a bratra zmizelé Harriet. Ve filmu si dále zahráli Daniel Craig, Rooney Mara a Christopher Plummer.

Thor (2011) | Erik Selvig

Stellan Skarsgård a jeho nejznámější filmy

Vládce bohů Odin ve své zemi nastolil dlouho očekávaný mír, který mu kazí jeho arogantní a namyšlený syn Thor. Aby svého syna dostatečně potrestal, odebere mu všechny jeho božské schopnosti a pošle ho na Zemi mezi smrtelníky. Thor nejdříve všemi opovrhuje a povyšuje se nad ostatní, i když sám je nyní obyčejný. Pohled na smrtelníky a Zemi mu změní krásná vědkyně Jane Fosterová, která společně s Erikem Selvigem pracuje na výzkumu červí díry. Klidu na Zemi si ale příliš neužije. Jeho lstivý bratr Loki chce využít jeho zranitelnosti a posílá na Thora armádu, která ho má zničit a na Zemi rozpoutat peklo. Thor se musí sám rozhodnout, jestli za sebe nechá umírat nevinné lidi, nebo se jako pravý boží syn vzchopí a postaví se proti svému bratrovi a zachrání tak lidstvo. Ve filmu se objevili herci Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins nebo Natalie Portman.

Popelka (2015) | Velkovévoda

Stellan Skarsgård a jeho nejlepší filmy

Příběh o Popelce, která o půlnoci utíkala z paláce a ztratila při tom střevíček, musí znát opravdu každý. Režisér a herec Kenneth Branagh se rozhodl tuto klasickou animovanou disneyovku převézt do reality a povedlo se mu to na jedničku. Ve filmu se objeví nejen skromná Popelka v podání Lily James, ale také zlá macecha, kterou ztvárnila Cate Blanchett. Stejně tak v pohádce nesmějí chybět Popelčiny nevlastní sestry Anastázie a Drizela, které ztvárnily herečky Sophie McShera a Holliday Grainger. V trochu neobvyklé roli se zde objevila herečka Helena Bonham Carter, jenž ztvárnila kouzelnou kmotřičku, která Popelce splní velké přání a pošle ji na ples zatančit si s princem. Vedle již zmíněných herců si ve filmu zahrál Richard Madden právě v roli prince Kita nebo Stellan Skarsgård v roli zlomyslného velkovévody.

Černobyl (2019) | Boris Ščerbina

Stellan Skarsgård a jeho nejlepší filmy

Minisérie od HBO o jedné z nejhorších katastrof v historii způsobené lidskou chybou, se dotkla diváků na správném místě. Seriál rychle nabral na oblíbenosti a jednu dobu jsme o něm mohli slyšet opravdu všude. Katastrofa se udála dne 26. dubna 1986, kdy elektrárnou v Černobylu na Ukrajině otřásla mohutná exploze. Exploze zapříčinila, že se do ovzduší uvolnily nebezpečné radioaktivní látky, které se šířily nejen na Ukrajině, ale také do Běloruska, Ruska a do dalších zemí Evropy. V hlavní rolí se objevil Jared Harris, jenž ztvárnil Valerije Legasova, hlavního vyšetřovatele tragické události. Po jeho boku se často objevoval Stellan Skarsgård v roli Borise Ščerbiny, sovětského místopředsedy vlády. Seriál si odnesl Zlatý Globus pro nejlepší minisérii a Globus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, který si odnesl Skarsgård.