Naštípal dříví, pak nejmladší lídr na jihu Čech převálcoval matadory

  9:02
František Talíř stál ve 27 letech v čele společné kandidátky KDU-ČSL a TOP 09 na jihu Čech. A v krajských volbách si nevedl špatně. Výsledkem je čtvrté místo a zisk 10,45 procenta hlasů, což vyneslo sedm mandátů. Sám získal 2 972 preferenčních hlasů, což je čtvrtý nejvyšší počet na jihu Čech. Převálcoval i zkušené matadory.

Lídr KDU-ČSL František Talíř slaví úspěch v krajských volbách, získal téměř 3 000 preferenčních hlasů. | foto: Petr Kubát, MF DNES

„Mám z výsledků obrovskou radost. Od začátku jsem nepochyboval o tom, že se dostaneme přes deset procent, což se nám podařilo. Chtěli jsme spojením s TOP 09 vytvořit silnou alternativu na jihu Čech a ukazuje se, že je to správná cesta,“ hodnotil Talíř výsledky, v nichž společná kandidátka po sečtení všech hlasů nakonec skončila na čtvrtém místě s 10,45 procenta.

Zatímco u některých členů štábu nebo příznivců byla znát nervozita, Talíř byl po celou dobu sčítání výsledků klidný.

„Kupodivu jsem se v noci na sobotu i velmi dobře vyspal. V pátek večer jsem si doma naštípal dříví, prošel se po vesnici a pak jsem spal jako malé dítě. Ale to bylo spíše tou únavou z kampaně,“ řekl s úsměvem Talíř, jenž bydlí v malé obci Zubčice na Krumlovsku.

Výsledky krajských voleb na jihu Čech

K politice má blízko delší dobu, a to i přes svůj nízký věk. Jeho prastrýcem je Jaromír Talíř, který byl v druhé polovině 90. let ministrem kultury. První větší politickou zkušenost ale nabral až nyní.

„Čerpat jsem mohl také z působení v celostátním výboru lidovců, ale pro mě je důležité mít vizi a snažit se pomoci lidem v kraji. Věk v tomto případě nebyl žádnou nevýhodou,“ popsal.

Nyní ho čeká složité povolební vyjednávání a podle výsledků je jasné, že se bude setkávat se všemi stranami.

„V tomto ctím slova bývalého lidoveckého předsedy Josefa Luxe: Tančím s tím, kdo je v sále. Rozhodně chceme prosadit náš Marshallův plán pro kraj, což je hlavně podpora rodin,“ dodal Talíř.