Hlavní obsah

Knižní festival Tabook proběhl v komorní atmosféře

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník mezinárodního festivalu malých nakladatelů Tabook se v jihočeském Táboře uskutečnil od 1. do 3. října. Jeho hlavní téma Splendid Isolation – Možnosti samoty bylo mimo jiné vyjádřeno i tím, že návštěvníci akce museli podle vládního nařízení nosit do interiérů roušky, takže si vlastně užili privátní izolaci sami za sebe.

Foto: Jan Šída

Na festivalu vystoupil i písničkář a básník Jiří Dědeček.

Článek

„Nová nařízení v souvislosti s epidemií covidu-19 nám dost zkomplikovala organizaci. Nutilo nás to k permanentní improvizaci, protože neustále docházelo k nějakým změnám. Něco si připravíte, a pak najednou zjistíte, že je všechno jinak. Dvacet pět zahraničních hostů nedorazilo, stejně tak někteří domácí vydavatelé, a stánky nakladatelů jsme museli rozestavit ven do ulic. Do poslední chvíle nikdo nevěděl, jestli festival vůbec bude,“ uvedla ředitelka festivalu Tereza Horváthová.

I když byla akce kvůli výše uvedeným nařízením omezená, objevilo se na ní mnoho inspirativního. Překladatelka Tereza Límanová na přednášce Mizející New York a jeho figurky očima Josepha Mitchella představila veřejnosti dílo a život originálního amerického novináře.

Básník a kytarista Jiří Dědeček zvládl mezi písničkami představit i svou novou knihu O princezně Hryzeldě, kterou mu ilustracemi vyzdobil výtvarník Petr Nikl.

Právě na výtvarnou stránku, která je nezbytnou složkou každé publikace, Tabook pamatuje. V Galerii U Radnice v rámci výstavy Splendid Observation představili známí autoři (Haloun, Štorm, Cihlář či Raškovová) pracovní deníky a diáře. Vodárenská věž hostila tvorbu dvou japonských ilustrátorek Saki Matsumotové a Kotone Utsunomiyaové, která vychází z klasické východoasijské kaligrafie. V Divadle Oskara Nedbala zase vystavovala barevné velkoformátové obrazy Šárka Růžičková Zadáková.

Vedle netradičně pojatého písničkářství Oldřicha Janoty zněla i hutná a hřmotná muzika amerického dua Sabot (které však žije v Táboře mnoho let), či zvláštní poetikou prodchnutá tvorba skupiny Hm...

„To, co je na Tabooku nejdůležitější, není festival jako takový, ale že se na něm lidé potkávají a třeba se i dohadují na nějaké budoucí spolupráci. Pro nás je prostě důležitá tvůrčí atmosféra,“ dodala ředitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám