Obrozený otec Garcia znovu mezi vítězi

Obrozený otec Garcia znovu mezi vítězi

Sergio Garcia se poslední sezónu dost trápil (jediné umístění v top 25), nezahrál si ani o FedEx cup. Sezónu 2020/21 ale rozjel báječně, radoval se z 11. vítězství na PGA tour, více než 3 roky po svém památném triumfu na Masters 2017. A poprvé ho u toho mohly sledovat jeho malé děti. On sám některé putty nesledoval vůbec, protože u nich měl zavřené oči…


Nová sezóna na zámořské PGA už je v plném proudu, ale hlavní hvězdy jsou vybíravé a příliš jich do Mississippi na turnaj Farmers Sanderson Farms Championship  v Country Clubu v Jacksonu nepřijelo. Tím dali opět šanci vyniknout nováčkům, hráčům druhého sledu nebo hvězdám dob nedávných hledajících ztracenou formu. A právě to bylo pro tento turnaj typické. Kromě vítěze Garcii se o přední příčky ucházeli třeba i Keegan Bradley, Brandt Snedeker nebo dlouho absentující Camilo Villegas. Ten se poslední roky trápil s formou a zraněními a nedávno ho zasáhla i tragická událost v podobě smrti své malé dcerky L Garcia zase truchlil nad smrtí svých dvou strýců, obětí COVIDu. Bylo příjemné pozorovat, že tito borci se umí vzchopit o kolnostem navzdory a získat určitou formu satisfakce.

Ve čtvrtek řádili jiní známí borci, do čela se po skóre -8 dostali Hoffman a Walker. Po pátku vylétl nahoru již zmiňovaný Bradley díky kolu za -7. Garcia před víkendem ztrácel 5 ran. Dalším pozitivním příběhem byl nováček Daffue, který se na turnaj musel kvalifikovat, aby nakonec skončil na pěkném děleném 12. místě. V sobotu se utrhl Cameron Davis (který mimochodem hraje skvěle na obě strany) díky kolu za -9 (63 ran). Garcia hrál -6 a spolu s Davisem a Postonem dělili první místo. Snedeker a Ventura byli jen o ránu zpět, Bradley spadl na dělené šesté místo.

Neděle nabídla správné drama. Své životní kolo za 63 ran zahrál Peter Malnati, vítěz tohoto turnaje z r. 2015, a nadlouho se vyšvihl do čela. Hlavně jeho birdie z asi deseti metrů na předposlední jamce bylo skvostné. Jelikož začínal mnohem dříve než vedoucí hráči, tak se mohl asi dvě hodiny věnovat své rodince na dece. Rozcvičovat se před případným play-off šel až dost pozdě, jako kdyby tušil, že k němu ani nedojde. I tak to bral s velkým úsměvem, důvodů ke spokojenosti měl dostatek. Čelo se vyrovnávalo a Garcia díky dvěma bogey na šestce a osmičce trochu ztrácel. Kontakt ale neztratil a díky ráně turnaje (druhá rána dřevem na pěti parové čtrnáctce, která těsně překonala bunker a skončila asi metr od tyče) a následnému eaglu srovnal s Malnatim krok. Následovaly tři pary a osmnáctka měla rozhodnout,jestli bude play-off nebo nikoliv. Mazák Garcia, známý svým skvělým trefováním želez, předvedl své vrcholné umění a osmičkou zahrál druhou ránu na necelý metr od jamky. Putt do birdie už byla rutina a on se tak mohl radovat ze svého 11. vítězství na PGA tour.

Letošní odložené Masters  nás čeká už příští měsíc a Garcia se bude opět řadit mezi favority. Spolu s napumpovaným DeChambeauem, stoickým Dustinem Johnsonem nebo motivovaným McIlroyem. Ale nepředbíhejme, mezitím nás čeká ještě 5 turnajů a formu může vyladit spousta jiných hráčů. A obhajovat bude nevyzpytatelný borec jménem Tiger Woods.