Kdo chce těžit lithium na Cínovci? Vedle Janečka taky kyperská firma a agentka StB

Jan Hrbáček

Ekonomický deník

EKONOMICKÝ DENÍK | Společnost Cínovecká deponie se chystá těžit lithné písky na Cínovci z hlušiny po těžbě nerostu cinvalditu. Dosud se mělo za to, že tato akciovka patří investičnímu fondu RSJ Investments SICAV ze stáje svérázného českého milionáře Karla Janečka. Jak ale vyplynulo z čerstvého bližšího zkoumání, část akcií patří neprůhledné kyperské společnosti a další část bývalé agentce Státní bezpečnosti z Českých Budějovic.

Investiční fond RSJ Investments SICAV a.s. vznikl v roce 2010 pod názvem 5P. V letech 2011 až 2016 působil pod názvem RSJ Private Equity, přičemž na konci roku 2014 se transformoval na investiční fond s proměnným základním kapitálem (tzv. SICAV). V roce 2017 byla založena RSJ Investments investiční společnost a.s., která nyní fond obhospodařuje. V roce 2018 RSJ Investments investiční společnost a.s. vytvořila také otevřené podílové fondy, v nichž obhospodařuje majetek investorů.

RSJ Investments spravuje v několika podfondech a podílových fondech široké portfolio investic do nemovitostí, zemědělství, strojírenství i služeb. Vysoký podíl na spravovaném majetku představují investice do realitních projektů, které se zaměřují na akvizici výnosových nemovitostí a rezidenční a výnosovou výstavbu. Soustředí se rovněž na klíčová odvětví 21. století – informační technologie, biotechnologie, výrobu energie z obnovitelných zdrojů či na investice vedoucí k prodloužení a zkvalitnění lidského života. „Při vyhledávání projektů dává přednost těm, které společnosti a svému okolí přinášejí více než jen finanční zisk,“ lze se dočíst na webu fondu.

Relativní vítězství a absolutní porážka Andreje Babiše

sinfin.digital