InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Rekreační realitní boom nekončí. Na podzim vzroste zájem o chalupy

05.10.2020
Letos kvůli omezenému cestování zažil český realitní trh rekreační značný rozmach. Chaty a chalupy šly na dračku a prodávající si mnuli ruce, že i na staré chalupě vydělají peníze. Meziročně podle realitního portálu Vitio.cz poptávka za devět měsíců vzrostla o cca 28 procent, přičemž ceny ve srovnání s minulým rokem vzrostly zhruba o 18 procent.
Foto: pixabay.com
Lidé nechtěli trávit nouzový stav zavřeni v bytech bez možnosti změnit prostředí. Zdá se, že na podzim bude situace podobná. "Na rozdíl od jara letošního roku očekávám zvýšený zájem o chalupy, tedy spíš o rekreační objekty, kde se v podstatě dá bydlet celoročně," uvádí Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz.

Lidé, které jarní nouzový stav ekonomicky nijak zvlášť nezasáhl, nebo naopak na něm vydělali, zvažují, kam vložit peníze. Vzhledem k tomu, že nikdo neví, co nám budoucnost přichystá i dříve dynamičtější investoři hledají klidnější finanční přístav. Nemovitosti jsou čím dál víc v hledáčku investorů, protože nejsou zas tak rizikové a obecně jsou považovány spíše za ty konzervativní.

"Prozatím ceny nemovitostí pandemie koronaviru extrémně neovlivnila. Výhledově očekáváme pokles cen hlavně u bytů, či domů, které jen těžko hledají své kupce. Stejně tak tomu bude u chat a chalup. Cena klesne jen u těch rekreačních objektů, které mají nějaký zádrhel, nebo jsou dlouhodobě neprodejné," vysvětluje Kamila Houšková z realitního serveru Realitypro.eu.

Ve srovnání s jarem, nebude ani zájem o chalupy k rekonstrukci. Vidina lepšího počasí a home office některé kutily lákala ke koupi nemovitosti k rekonstrukci. Na podzim naopak nikdo rekonstruovat nechce. Proto čím lepší a dokončenější chalupa bude, tím rychleji zmizí z realitních portálů.

Zazimování se letos konat nejspíš nebude
Podzim s sebou přináší plno rad, jak na zazimování chaty, či chalupy. Pokud dojde k dalšímu omezení vycházení, tyto nemovitosti budou v kurzu i při chladnějším počasí. Dobrou zprávou je, že tím pádem bude i méně vykradených rekreačních objektů, které na podzim musí čelit nájezdům zlodějů.

"I když na chatu budou lidé jezdit častěji, než je na podzim a v zimě běžné, měli by nemovitost podrobit podrobnému zkoumání. Vyčistit okapy, vypustit vodu, zkontrolovat střechu, případně vypnout elektřinu a určitě zazimovat zahradní techniku, kterou nevyužijí, i když na chalupu jezdit budou," radí Kryštof Kubajko z VideoBydleni.cz.

Češi vždy byli národ chatařů a chalupářů a v poslední době lidé tento styl života znovu objevili. Pandemie nového koronaviru pomohla tomuto způsobu trávení volného času, či dokonce dovolené, dostat se vyloženě na výsluní.



Autor: Jan Lukeš

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »