„Jsem terorista z Islámského státu, pět kilo semtextu bouchne v obchoďácích. Bude padesát, sto mrtvých. Chci hned milion dolarů a letadlo do Afghánistánu,“ hrozil v dubnu „atentátník“. Výbušniny nevlastnil, tou dobou žil na ulici a byl bez práce a peněz.

Do akce vyrazilo ve čtyřiceti vozech 149 policistů. Propátrávali prodejny, z nichž evakuovali na 200 zákazníků a zaměstnanců.

Za vyhrožování si mohl odsedět až 12 let. Nakonec byl patrně poprvé v Česku využitý nový právní nástroj, který platí od 1. října - dohoda o vině a trestu i u závažných trestních činů.

Nová možnost - dohoda

„Jsme první v republice, kteří dosáhli takového rozsudku. Soud schválil dohodu o vině a trestu i při tak závažné trestné činnosti,“ uvedl soudce Miroslav Mucha a dodal: „Obžalovaný se k situaci postavil jako chlap a uvědomil si, jak velkou chybu udělal.“

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec vyhrožoval terorismem: Dostal 3,5 roku Karel Janeček

Jednání, na jehož konci je pravomocný rozsudek, při kterém se nebude žádná ze stran odvolávat, tak trvalo pouhé dva dny.

Mariančík přijal trest ve výši 3,5 roku, policii musí za výjezd zaplatit 20 715 Kč, ztráty obchodního řetězce odkázal soudce do občansko-právního sporu. „Obžalovaný je ve čtvrté fázi alkoholismu, do které se sám propil, i když se snažil opakovaně o léčbu,“ dodal soudce. Soud mu proto nařídil i ústavní protialkoholní léčbu.

S dohodou i rozsudkem byl Mariančík evidentně spokojený. Po vynesení verdiktu všem poděkoval.