TIP REDAKCE: 8 prvotřídních kolaborací britského zpěváka Sama Smithe

Sam Smith | Zdroj: facebook.com/samsmithworld

Britský zpěvák Sam Smith na hudební scéně působí celých osm let. Za tu dobu jeho poličky zdobí několik prestižních cen, na jejichž vrcholu stojí zlatá soška Oscara za nejlepší píseň Writing’s On The Wall k nejnovější bondovce. Kromě toho má na svém kontě dvě studiová alba, nespočet singlů a několik zajímavých kolaborací, které se vymykají jeho hudebně nastaveným standardům.

Latch (Disclosure, featuring Sam Smith)

Rok 2012 se pro Sama Smithe nesl v záři singlu Latch vyprodukované housovým duem Disclosure. Jeho oficiální elektronická i akustická verze, stejně jako velké množství remixů, pro oba umělce znamenaly velký průlom. Jen během tohoto roku se ve Velké Británii prodalo přes více než půl milionu kopií. A i po osmi letech Latch zůstává stále nadčasovou a moderní taneční záležitostí.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Oliver Sykes z Bring Me The Horizon a jeho nejvýraznější kolaborace napříč hudební scénou

La La La (Naughty Boy, featuring Sam Smith)

Pokud bychom v tvorbě Sama Smithe měli označit milník, jedná se jednoznačně o rok 2013. V tomto roce spatřila světlo světa další, pro zpěváka dost netradiční, kolaborace s britským DJem Naughty Boyem, po které si jej posluchači začali čím dál více všímat. Smithův několika oktávový rozsah v kombinaci s popově tanečním beatem, song La La La vyšvihly na přední příčky světových hitparád, obstaraly mu čestné místo mezi nominovanými skladbami na významnou hudební cenu Brit Award, nemluvě o tom, že má k dnešnímu dni přes 1 miliardu zhlédnutí na YouTube.

Lay Me Down (featuring John Legend)

Lay Me Down, Stay With Me a Too Good At Goodbyes je něco jako Svatá trojice singlů v diskografii Sama Smithe. Právě Lay Me Down byla poprvé samostatně zveřejněna v roce 2013, kdy dosáhla na 46. pozici britské hitparády. S vydáním debutového studiového alba In The Lonely Hour překonala 20. příčku a po zveřejnění duetu s Johnem Legendem pro Comic Relief Lay Me Down vyletěla až na samý vrchol.

Čtěte také: ZAOSTŘENO NA: The Neighbourhood i MGK se představují na aktuálních deskách v nové hudební podobě

Promises (Calvin Harris, featuring Sam Smith)

Tvorba ve stylu napůl dance pop, napůl house se pro Sama Smithe stala definicí roku 2018 a singlu Promises, ke kterému si ho přizval jeden z nejlepších světových DJů, Calvin Harris. Kromě toho, že se jednalo o song, který s nálepkou ‚best summer hit‘ zaútočil na přední příčky hitparád, jednalo se také o Samovu taneční premiéru. Od tohoto momentu začal ve všech svých videoklipech osobně vystupovat a ve všech svých videoklipech tancuje.

Dancing With A Stranger (featuring Normani)

V roce 2015 během internetové show Carpool Karaoke, vedené moderátorem Jamesem Cordenem, Sam Smith veřejně přiznal svůj bezmezný obdiv dívčí kapely Fifth Harmony. O čtyři roky později náhodné studiové setkání s jednou bývalou členkou Normani, vedlo ke spolupráci na singlu Dancing With The Stranger. Ta společně s jeho tanečním debutem ve formě Promises otevřela dveře dokořán novým rytmickým, tanečním melodiím, které vyčnívaly nad ostatními melancholicky a romanticky laděnými skladbami z alb In The Lonely Hour nebo The Thrill Of It All.

Pray (featuring Logic)

Vystoupení z komfortní zóny většinou přináší pozitivní výsledky. Důkazem je spojení sametového hlasu Sama Smithe a úderných Logicových rapových pasáží, které nemohlo dopadnout jinak, než dobře. Podobného hudebního vzorce se již v minulosti zpěvák držel při spolupráci s A$APem  Rockym na písničce I’m Not The Only One v roce 2012.

Stejně tak můžeme zmínit poslední vydanou novinku My Oasis (featuring Burna Boy). V té je zakořeněný klid, podpořený směsicí zvuků připomínající šumění vln a jemných tónů kytar, které společně se zpěvákovým hlasem vytváří až téměř perfektní rovnováhu.

I’m Ready (featuring Demi Lovato)

Po osmi letech se Sam Smith probojoval přes komerční, u posluchačů velice oblíbené, rádiové hity. V roce 2018 vytvořil společně s Calvinem Harrisem singl, který se pro mnohé stal definicí léta. Projevil se jako nadaný tanečník a několik měsíců před meditující My Oasis vypustil do světa naprosto kontrastní a vysoce výstřední singl I’m Ready, na kterém spolupracoval s zpěvačkou Demi Lovato. V tomto případě však spolehlivě funguje kombinace vizuální stránky se dvěma hlasovými špičkami v oboru.


Napište komentář