Hlavní obsah

Senátor Valenta uspěl i v krajských volbách, lidé ho vykroužkovali

Ivo Valenta zažil během soboty dvojité vítězství – postoupil do druhého kola senátních voleb a ve Zlínském kraji se dostal do zastupitelstva (ilustrační snímek).

Reklama

V druhém kole bude obhajovat svoji pozici v Senátu, zároveň má podnikatel Ivo Valenta od soboty jistý post v zastupitelstvu Zlínského kraje. A to i přesto, že byl až na 43. místě kandidátky.

Článek

Hořkosladký sobotní večer prožil blízký spolupracovník podnikatele a obhajujícího senátora Ivo Valenty Michal Dvouletý.

Coby jeho asistent slavil postup Valenty do druhého kola, v paralelních krajských volbách ho ale právě Ivo Valenta připravil o post zastupitele na Zlínsku.

Přestože Dvouletý byl na společné kandidátce Trikolóry a Soukromníků dvojkou a Valenta až na 43. místě, tak zasáhly preferenční hlasy. Voliči vykroužkovali Valentu a posunuli ho s 811 preferenčními hlasy na třetí místo. Na jeho asistenta tak zbyl jen post prvního náhradníka.

Navíc Valenta potvrdil Seznam Zprávám, že místo v zastupitelstvu přijme, a nepřenechá ho tak blízkému spolupracovníkovi.

„Počítal jsem už s tím, že se tam dostanou mladí, ale vzhledem k těm preferenčním hlasům je zapotřebí tam tu práci dodělat a dokončit, co jsme voličům slíbili,“ řekl Ivo Valenta, který postup ze spodní části kandidátky prý vůbec nečekal.

Jeho asistent a kolega prý rozhodnutí Valenty bere profesionálně. „S Michalem teď sedíme ve Zlíně, takže si o tom povídáme. Je to velký pracant a profesionál a fanda toho celého dění kolem nové koalice i mě a bere to sportovně,“ vysvětloval v sobotu večer Ivo Valenta.

Je to o penězích

Zlínský kraj je zároveň jediným, kde uspěli kandidáti Trikolóry. A to právě v koalici se Soukromníky, za které kandidoval Ivo Valenta.

Úspěch Trikolóry ve Zlínském kraji připočítával předseda hnutí Václav Klaus mladší tomu, že v tomto kraji dokázali finančně držet krok se zavedenými stranami.

„Ty prostředky na Zlín jsme měli výrazně vyšší. Někde jinde to dělali za pár korun s nadšením,“ řekl Seznamu Václav Klaus mladší s odkazem na Ivo Valentu, který je majitelem herní skupiny Synot a většinovým majitelem portálu Parlamentní listy.

S tím úplně nesouhlasí krajský lídr Trikolóry Jaromír Bernátek, podle kterého jde hlavně o úspěch volebního štábu, který si sedl.

„Já bych vypíchl volebního manažera. Neznal jsem se s ním, ale vypracovali jsme si důvěru, že se kolem nás vytvořil kroužek kompaktních lidí,“ popsal v sobotu Bernátek s tím, že to pro něj byla jedna z nejpříjemnějších věcí na volební anabázi.

Potvrdit či vyvrátit poznámku předsedy hnutí Václava Klause, že měli k dispozici větší rozpočet než jiné buňky, nechtěl. „Já se popravdě řečeno o peníze nijak zvlášť nezajímal. Nejsem si vědom, že bychom na tom byli výrazně lépe, ale nemohu také říci, že ne. Tady skutečně nevím,“ dodal Bernátek.

Reklama

Doporučované