MENU

Vláda ČR schválila návrh

na jmenování nových generálů


Ministr obrany Lubomír Metnar dnes předložil vládě návrh na jmenování nových generálů, respektive jmenování již stávajících do vyšší generálské hodnosti.

Jedná se o jmenování dvou generálmajorů do hodnosti generálporučíka, čtyř brigádních generálů do hodnosti generálmajora a pěti plukovníků do hodnosti brigádního generála. Vláda návrh schválila a v případě souhlasu prezidenta Miloše Zemana dojde ke jmenování v říjnu při příležitosti výročí Dne vzniku samostatného Československa.

„Jmenování generálů je tradiční a důležitou událostí. A protože v květnu kvůli pandemii neproběhlo, obsahuje nyní návrh jedenáct jmen. Bez výjimky jsou to vojáci, kteří precizně plní své úkoly a během profesní kariéry v Ozbrojených silách České republiky dosahují vynikajících výsledků,“ uvedl Lubomír Metnar.

Ministr obrany navrhuje jmenovat do hodnosti generálporučíka zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelníka štábu generálmajora Miroslava Hlaváče a velitele Velitelství pro operace generálmajora Josefa Kopeckého.

Do hodnosti generálmajora budou za předpokladu souhlasu prezidenta jmenováni ředitel Vojenského zpravodajství brigádní generál Jan Beroun, jeho 1. zástupce brigádní generál Libor Jílek, velitel Pozemních sil brigádní generál Ladislav Jung a také zástupce velitele Velitelství pro operace brigádní generál Petr Procházka.

Do hodnosti brigádního generála pak navrhuje ministr obrany jmenovat tyto plukovníky generálního štábu, ředitele Agentury logistiky Stanislava Hudečka, ředitele sekce zpravodajského zabezpečení AČR Ministerstva obrany Vladimíra Langa, náčelníka Vojenské policie Miroslava Murčeka, ředitele sekce SHAPE zahraničního pracoviště Mons Romana Náhončíka a velitele 21. základny taktického letectva Petra Tománka.

Text: Jakub Fajnor, tiskové oddělení MO ČR /r
Ilustrační foto: Ministerstvo obrany ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.