Koncert bez smokingu s Bennewitzovým kvartetem

Ohlédnutí za MHF Český Krumlov 2020

V sobotu 10. října 2020 se v Koncertu bez smokingu na Classic Praha vrátíme k jednomu z koncertů 29. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. 22. září 2020 v jeho rámci vystoupilo v Maškarním sále Bennewitzovo kvarteto, které hraje ve složení Jakub Fišer - vl, Štěpán Ježek - vl, Jičí Pinkas - vla, Štěpán Doležal – vcl. 

Bennewitzovo kvarteto je v mezinárodním měřítku špičkovým komorním souborem, což dokládají nejen vítězství ve dvou prestižních soutěžích – v Ósace v roce 2005 a Prémio Paolo Borciani v Itálii v roce 2008, ale i pochvalné hlasy kritiky. Také na domácí scéně získal soubor mnohá ocenění. V roce 2004 bylo Bennewitzovo kvarteto vyhlášeno laureátem Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii a v roce 2019 soubor převzal cenu Classic Prague Awards za nejlepší komorní výkon roku.

Kvarteto pravidelně koncertuje na významných českých i zahraničních podiích. Z příležitostí na domácí scéně si velmi cení spolupráce s Českou filharmonií a jejím bývalým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem při provedení Koncertu pro smyčcové kvarteto a orchestr Bohuslava Martinů, jakož i setkání se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Michaelem Sanderlingem, s nímž kvarteto provedlo skladbu Absolute Jest Johna Adamse. Pro Českou televizi natočilo kvarteto v ojedinělém prostoru Vily Tugendhat oba smyčcové kvartety Leoše Janáčka a významné koncerty souboru pravidelně zaznamenává i Český rozhlas.

Soubor nese již od roku 1998 jméno houslisty a ředitele Pražské konzervatoře Antonína Bennewitze, žijícího v letech 1833-1926, který se zasloužil o vytvoření české houslové školy. Mezi jeho žáky patřil Otakar Ševčík, František Ondříček, ale také Karel Hoffmann, Josef Suk a Oskar Nedbal, jimž dal podnět k založení slavného Českého kvarteta.

Na zmiňovaném večeru v Českém Krumlově těleso zahájilo koncert Třemi chorály z Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha. Poté zazněl Smyčcový kvartet G dur op. 17/5 Josepha Haydna a Smyčcový kvartet č. 16 F dur Op. 135 Ludwiga van Beethovena. V druhé polovině koncertu pak zazněl Smyčcový kvartet G dur op. 106 Antonína Dvořáka. Večer soubor uzavřel přídavkem z pera Erwina Schulhoffa Alla tango Milonga.

Podcast