Když nemůžeš, přidej. Na hlavní roli ve filmu o běžecké legendě dřel Neužil pět let

Když nemůžeš, přidej. Na hlavní roli ve filmu o běžecké legendě dřel Neužil pět let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Emil Zátopek je běžeckou legendou a to nejen v Česku. Není se čemu divit, jeho výkony jsou ohromující. Na olympiádě v roce 1952 získal zlato nejen na trati pět a deset kilometrů, ale i na maratonu, který nikdy předtím neběžel. Nyní o něm David Ondříček natočil film.

Příběh Zátopka je sám o sobě tak neuvěřitelný a plný nečekaných momentů a emocí, že je až k podivu, že se ho nechytla americká produkce. Vymýšlel si vlastní tvrdé tréninkové metody a ani trošku se nešetřil. Brzy se stal hvězdou, která sbírala medaile. Jedním z největších úspěchů byly Olympijské hry v Helsinkách, kde vyhrál tři zlata. Maraton zde navíc běžel poprvé v životě a tak zvolil jednoduchou taktiku – držet se Jima Peterse, tehdejšího držitele světového rekordu. Po patnácti kilometrech už Peters věděl, že přecenil své síly. V ten okamžik se ho Zátopek zeptal, co si zatím o závodě myslí. Překvapený maratonec chtěl Zátopka zmást a tak řekl, že mu tempo přijde velmi pomalé. Zátopek tedy zrychlil a překonal světový rekord. Peters závod nedokončil. Jen tahle jediná historka neuvěřitelného vítězství by vystačila na celý film. Zátopkův život jich ale nabízí mnohem víc. Bude zajímavé sledovat, jak si s tím tvůrci filmu poradí a čemu přiřadí důležitost.

Olympiáda v Helsinkách se ve filmu určitě objeví. Původní plán byl natočit závody na původním stadionu, jenže ten svým vzhledem již neodpovídá tehdejšímu stavu a tak natáčení nakonec proběhlo v Brně za Lužánky. Na tom stejném místě proběhlo i natáčení olympiády v Londýně, jediné, co se změnilo, byl povrch dráhy. V Londýně byla škvára, v Helsinkách oranžová antuka. 

Václav Neužil, který hraje hlavní roli, vzal přípravu velmi vážně. Připravoval se celých pět let. Pomáhal mu atletický trenér Jan Pernica, který dostal zadání, že herce musí naučit běhat tak, jako běhal Zátopek. To se prý povedlo, Zátopkův styl umí prý Neužil perfektně. Sám navíc díky běhání zhubnul šest kilo. Ještě aby ne, chodil běhat třikrát týdně a navíc výrazně změnil jídelníček. Tomu se říká odhodlání. Trenér Jan Pernica se ve filmu nakonec také objeví. Zahrál si Švéda Janssona při maratonu v Helsinkách, který je ve filmu posledním Emilovým soupeřem v boji o jeho třetí zlato. Pernica navíc působil jako konzultant, který pomáhal vybírat do filmu ostatní běžce. Museli totiž běhat tak, aby se dalo uvěřit tomu, že jsou to závodníci na olympiádě.

Jedním z důležitých témat filmu bude zcela jistě i Zátopkův vztah s manželkou Danou, kterou hraje Martha Issová. Ta dokonce s Danou Zátopkovou o jejím životě po boku umanutého běžce několikrát mluvila. Tvůrci tedy vycházeli i z osobních vzpomínek paní Zátopkové. Vypadá to tedy, že se máme na co těšit.