Hlavní obsah

Vrchní sestra v kauze ochrnutého pacienta: Muži jsme látku v nemocnici nepíchli

– Děčín
Právo, Aleš Pelikán

Výslechem svědků pokračovalo u Okresního soudu v Děčíně projednávání případu muže, který ochrnul na podzim roku 2017 v děčínské nemocnici. Podle vrchní sestry z oddělení byl v nemocnici případ uzavřen tak, že muži látku zřejmě někdo píchl ještě v přednemocniční péči.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná sestra u děčínského soudu

Článek

Z ublížení na zdraví z nedbalosti byla obžalována zdravotní sestra Klára Vtelenská, která měla podle obžaloby nyní 76letému muži látku tehdy píchnout bez vědomí lékařů.

Dříve několik svědků, stejně tak i vrchní sestra z oddělení, v pondělí vypověděla, že muž měl na vpichu náplast, která se v nemocnici nepoužívá. „Viděla jsem otisk náplasti, byla široká, takovou na oddělení vůbec nepoužíváme,“ řekla před soudem vrchní sestra.

Kauza ochrnutého pacienta v Děčíně. Na vpichu byl nezvyklý tampon, řekla soudu svědkyně

Krimi

Podle ní není možné, aby některá ze sester podala nějaký lék pacientovi, aniž by byl zanesen v záznamech. A o injekci do hýžďového svalu, kterou muž dostal, tam žádný záznam není. V nemocnici nikdo nezjistil, kdo poškozenému muži injekci píchl. „Poté, co jsem mluvila se sestrami, jsem případ uzavřela, že vpich byl proveden zřejmě v přednemocniční péči,“ řekla vrchní sestra.

Dělali si ze mě prču, nikdo se na vpich nepodíval, řekl soudu o zdravotnících ochrnutý muž

Krimi

K podání neznámé látky muži, který se do nemocnice dostal kvůli silným bolestem hlavy, mělo dojít 20. října roku 2017. Když muž ležel v nemocnici a bolesti nepřestávaly, zazvonil, aby přišla sestra. Ta pak podle jeho výpovědi přišla se zřízencem a dala mu injekci. Muži pak začaly silné bolesti zad, nemohl hýbat nohama a ani se postavit. V místě vpichu se mu vytvořila velká modřina, musel být kvůli tomu dvakrát operován. Dodnes se jen těžko pohybuje s pomocí holí.

Vtelenská svou vinu odmítla, stejně jako již dříve Krajská zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří. Podle obžalované muž po dobu její služby většinou spal, nabídla mu prý pouze čaj.

Obžalované hrozí za ublížení na zdraví z nedbalosti až roční vězení nebo zákaz činnosti. Spolupracovníci ji hodnotí jako velmi zkušenou a bezproblémovou sestru, se kterou se nikdy neřešilo sebemenší pochybení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám