Požáry v Kalifornii už zdevastovaly území o rozloze Středočeského kraje

Požáry v Kalifornii

Devastující požáry v Kalifornii

Ničivé požáry v Kalifornii letos spálily území o rozloze více než čtyř milionů akrů (11,6 tisíce kilometrů čtverečních), což je plocha o něco větší než má třeba Středočeský kraj. Už nyní jde o dvojnásobek předchozího smutného rekordu za jeden rok, informovala podle Reuters státní hasičská agentura.

Nejlidnatější stát USA začal hořet kvůli vlnám veder a hojnému výskytu takzvaných suchých blesků v kombinaci s přetrvávajícími suchy, které někteří vědci přisuzují globálnímu oteplování.

Letošní požáry si podle tamních hasičů v Kalifornii vyžádaly 31 obětí. Zničeno je více než 8 454 domů a jiných staveb. Ve světově proslulé vinařské oblasti Napa takzvaný skleněný oheň poničil desítky vinařství.

Neexistují slova, která by popsala, co se děje

Předchozí rekordní sezonní požáry v roce 2018 spálily oblast o ploše dvou milionů akrů (asi 0,8 hektaru), zemřelo tehdy asi 85 civilistů a zničeno bylo zhruba 19 tisíc staveb.

„Neexistují žádná slova, která by popsala to, co se děje,“ uvedl mluvčí kalifornských hasičů Scott McLean. „Ukazuje to, jak suchý tento stát je a jak proměnlivá je vegetace.“

Kalifornie trpěla dlouhodobým suchem asi od roku 2010 do roku 2017. Kvůli s ním spojenými nemocemi a napadení hmyzem byly zničeny miliony stromů.

Tagy: