Mladá Boleslav: Průmyslovku zdobí nová busta architekta Jiřího Krohy

05.10.2020 15:52

Ve čtvrtek dopoledne byla na budově mladoboleslavské střední průmyslové školy slavnostně odhalena busta Jiřího Krohy, významného představitele české moderní meziválečné architektury a designu, a také autora budovy této školy.

Mladá Boleslav: Průmyslovku zdobí nová busta architekta Jiřího Krohy
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"K dnešnímu aktu odhalení busty vedla dlouhá a poměrně komplikovaná cesta, takže jsem moc rád, že se nám povedlo ve spolupráci s krajem a školou nakonec všechno dotáhnout do zdárného konce. Vnímám jako důležité připomínat si i tímto způsobem Jiřího Krohu coby významnou osobnost, která svými díly výrazně ovlivnila tvář našeho města," uvedl náměstek primátora Daniel Marek, který byl na slavnostním odhalení přítomen. Spolu s ním se zúčastnil také náměstek primátora Robin Povšík, krajský radní Karel Horčička a ujít si ho nenechala ani dcera Jiřího Krohy, Sylva Šantavá a její dcera Sylva Schwarzeneggerová, která je rovněž architektkou.

Bronzová busta zdobí průčelí školy vedle hlavního vchodu a je kopií busty, která v polovině minulého století vznikla pod rukama brněnské sochařky Sylvy Lacinové-Jílkové. Město na její pořízení přispělo zhruba polovinou celkové částky.

Jak uvedl ředitel školy, Václav Bohata, chybějící pocta autorovi projektu není jediným dluhem vůči tomuto architektonickému skvostu. "Těším se, že se podaří sehnat další finance, a průmyslovka se dočká nových oken, rekonstrukce otopného systému a střechy, protože tato budova si zaslouží, abychom se o ni dobře starali a mohli být pyšní nejen na její historii, ale také současnost," řekl. Vypadá to, že se blýská na lepší časy, a někdy za rok by rekonstrukce školy mohla začít.

Budova střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi byla postavena v letech 1923-26 a jde o jedinečnou funkcionalistickou stavbu, často bývá označována jako jedno z nejvýznamnějších Krohových děl.

Mimo budovu střední průmyslové školy projektoval Jiří Kroha v Mladé Boleslavi rovněž budovu Okresní nemocenské pojišťovny (dnes VZP), Masarykův dům okresní sociální péče (bývalá dětská nemocnice, dnes Centrum 83) a Grand hotel Věnec na Staroměstském náměstí.

V roce 2017 byla budova Střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi prohlášena národní kulturní památkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…