Jean Reno: Od prodavače parfémů až po skvělého herce, který se pyšní titulem „Rytíř čestné legie“

Jean Reno: Od prodavače parfémů až po skvělého herce, který se pyšní titulem „Rytíř čestné legie“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Za skvělý rozjezd herecké kariéry vděčí herec šťastné náhodě, která ho svedla dohromady s Lucem Bessonem. Ten ho obsadil hned do tří úspěšných filmů. A cesta do Hollywoodu se najednou otevřela.

Jean Reno (1948) vyrůstal v Maroku, kam jeho rodiče utekli z Andalusie před režimem generála Franca. V sedmnácti letech se tento vysoký Španěl z afrického zapadákova stěhuje do Francie, mění si své původní jméno Juan Moreno y Herrera-Jimenez na Jean Reno a odchází absolvovat vojenskou službu, aby získal francouzské občanství. Po návratu se pouští do studia herectví a živí se prodejem parfémů.

Čtěte také: 14 minut, které udělaly z kuřecího reklamního maskota filmovou hvězdu – veselé herecké začátky Brada Pitta

Na osudové role čekal herec léta

Začíná sbírat herecké zkušenosti a potkává se s režisérem Lucem Bessonem. Vzniká „Magická hlubina“, která líčí příběh dvou potápěčů a diváky uchvátí prostředí mořské hlubiny. Potom přichází další Bessonův film „Nikita“ s hlavní hrdinkou Anne Parillaud (v té době manželka Bessona). Tady herec v malé, ale nezapomenutelné roli naplno využívá svůj drsný výraz a mohutnou postavu. Zabijácká role „čističe“ Viktora dodává kouzlo závěrečné části filmu. Pro další projekt „Leon“ si Besson pohrává s myšlenkou obsadit do hlavní role Mela Gibsona, Al Pacina nebo de Nira. Nakonec se rozhoduje opět pro Rena, ale herec roli nedostává zadarmo. Musí navštěvovat intenzivní kurz angličtiny, nasadit drsnou dietu a denně posilovat.

Čtěte také: Matthew McConaughey a jeho cesta ke slávě. Od čističe kurníků přes natáčení reklam až k titulu nejvíce sexy muže planety

Námaha se ale určitě vyplácí. Osamělý profesionální vrah z New Yorku, kterému obrátí život vzhůru nohama dvanáctiletá Mathilde (Natalie Portman), se stává jedním z nejzajímavějších thrillerů ve své době.

Herec ovšem i přes svůj drsný vzhled prokázal talent i v komediálním žánru, o čemž svědčí například série filmů „Návštěvníci“, „Wasabi“ a „Korsický případ“. Věrohodně působí i ve filmech, kde představuje tajemné muže, mafiány, polepšené darebáky nebo policisty (22 výstřelů, Šifra mistra Leonarda, Říše vlků, Purpurové řeky, Godzilla, Ronin).

Osobní život

Stejně jako jeho hrdinové ve filmu, Jean Reno toho v životě moc nenamluví. Nejraději spolupracuje s lidmi, se kterými se dobře zná. Mezi jeho oblíbence patří herec a scénárista Christian Clavier se kterým Reno například putuje v chodbách času ve filmové sérii „Návštěvníci“.

Čtěte také: Kam se poděl Jack Nicholson, charismatický držitel tří Oscarů

Ač není Reno vyloženě od pohledu sukničkář, stihl se třikrát oženit a má šest dětí. Střídavě žije a pracuje v USA a Francii. Peníze investuje do svých olivových plantáží. V roce 2000 dokonce se svým produktem vyhrál světovou soutěž.

V roce 1999 dostal od tehdejšího prezidenta Chiraca titul „Rytíř čestné legie“.