Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Anifilm bude! Začíná v Liberci už zítra

PR článek

Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem.

Bylo nutné zrušit hudební doprovodný program, ale filmy v sekci “Slyšet animaci” jej aspoň částečně nahradí. Novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

Program Anifilmu najdete tady

Filmy a hry budou hodnotit mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí i na doprovodném programu festivalu - ať už svými filmy, přednáškou či jiným programem. V porotách zasednou osobnosti jako slavný americký režisér David Silverman, který režíroval takové animované hity, jako jsou například Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. francouzská filmová producentka a distributorka Luce Grosjean, kanadský, cenami ověnčený hudební skladatel a zvukař Pierre Yves Drapeau, francouzský hudební skladatel Serge Besset, který vytvořil hudební doprovod k více než 400 animovaným filmům, nebo oceňovaná švédská animátorka Anna Mantzaris.

Tipy z nesoutěžního programu prvního libereckého Anifilmu

Mimo soutěžní program, který je jedním velkým tipem sám o sobě, nabídne festival pestrou paletu nejen filmového programu. Důležitou událostí bude například exkluzivní předpremiéra celovečerního snímku Barevný sen Jana Baleje. Oblíbené díly Davida Silvermana a především jeho zábavná online masterclass nám připomene, že geniální Simpsonovi jsou tu s námi déle než tři dekády. Čas plyne rychle a z některých titulů se stávají klasická díla, jak se budeme moci přesvědčit z čerstvě zrestaurované kopie Fimfára Jana Wericha. Poprvé se vyhlášená Půlnoční animace zcela zaplnila celovečerními filmy, z nich za vypíchnutí stojí vtipný estonský klenot bizarnosti Stařec a mlíko. Masivní část programu přirozeně zabírá téma Slyšet animaci. Součástí je dosud nejrozsáhlejší průnik mezi české hudební skladatele, kteří se animaci věnovali. Tvorbu osmi z nich připomenou filmové profily, ale také úvody a přednášky. Z množství hudebně-zvukového programu je třeba neopomenout projekce zrestaurovaných filmů Oskara Fischingera. Ale třeba také kulatý stůl, který svede dohromady tvůrce, jež stojí za znovu „zvučným“ jménem české animace – komponisty a zvukaře takových filmů jako Plody mraků, Dcera či Happy End.

Industry program

Část programu pro filmové profesionály vychází z letošního tématu festivalu Slyšet animaci a přináší tak odborný program zaměřený na hudební a zvukové aspekty animované tvorby. Světoznámý hudební skladatel Serge Besset promluví o rozličných aspektech své kariéry, během níž dosud vytvořil hudební doprovod k více než 400 filmům, za něž získal řadu ocenění. Mistr zvuku Juraj Mravec, působící zejména v Anglii, přiblíží ve své masterclass práci nejen na filmu Kuky se vrací. Italský hudebník a mistr zvuku Andrea Martignonipohovoří o specifikách budování zvukové krajiny v krátkých animovaných filmech. Hudební vědec Jakub Vlček se spolu s návštěvníky festivalu ohlédne do minulosti a ve své přednášce představí československé skladatele hudby k animovaným filmům coby světovou špičku. Výjimečný zážitek nabídne Ruchové Studio BEEP, v němž si návštěvníci interaktivní formou budou moci vyzkoušet, co obnáší práce ruchaře a sami si naruchovat vybraný obraz z filmu Až po uši v mechu.

Podívejte se na znělku festivalu

I „netématický“ industry program nabídne mnoho zajímavého: Luce Grosjean z francouzské distribuční společnosti Miyu Distribution se podělí o tipy, jak nejlépe prezentovat krátké animované filmy a dekádu svého působení bude na Anifilmu rekapitulovat slovenské autorské duo Ové Pictures. CEE Animation Forum, nejvýznamnější networkingová akce animátorů ve středo a východoevropském regionu, se letos díky pandemii uskuteční online. Návštěvníci Anifilmu však budou mít možnost sledovat pitchingy všechny čtyř kategorií online na plátně v Zrcadlovém sále libereckého zámku. České projekty ve vývoji se pak představí na pitchingu během Animačního espressa.

Ohodnoť článek

Štítky anifilm, festival, film, animovaný film, přednáška, Liberec, hudební skladatel, David Silverman, Serge Besset, Simpsonovi, představení, Jan Balej, Industra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anifilm bude! Začíná v Liberci už zítra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.