Příprava kanálu Dunaj-Odra-Labe je draze zaplacená katastrofa, varují ekologové

Ekologické organizace kritizují přípravy první části koridoru Dunaj-Odra-Labe mezi Ostravou a polskými hranicemi, které dnes schválila vláda. Zopakovaly, že by stavba měla ničivý dopad na životní prostředí a postrádá smysl i z ekonomického hlediska. Místo obřích akcí by měl stát investovat do efektivních projektů zadržení vody v krajině. Vyplývá to z vyjádření Hnutí Duha a organizace Arnika.

První etapa by měla stát zhruba 15 miliard korun. Stát se při analýze projektu zaměřuje především na propojení Dunaje s Odrou, Labe zůstává v rezervě. Stavba koridoru by mohla začít po roce 2030. Úsek by měl začínat na Odře v ostravské části Svinov a pokračovat až k polským hranicím. Tam by se měl napojit na polskou část vedoucí až k městu Koźle.

Stavba by měla na české straně zahrnovat rekonstrukci sedmi silničních a jednoho železničního mostu, dále dvou plavebních komor a vybudování přístavu ve Svinově. Rozhodnutí vlády už dnes odsoudila opozice. Zastánci projektu tvrdí, že by přinesl ekonomické možnosti, zároveň by pomohl skomírající lodní dopravě v Česku a umožnil lepší hospodaření s vodou.

Už dopoledne vládní krok na twitteru odsoudila i organizace Greenpeace.

Vláda si asi myslí, že Ostravaci se bez kopání do země neobejdou. Černé zlato jen nahradí hlína z nekonečného kanálu (a taky tunelu) DOL, který dnes vláda schválila. A přitom všichni tak nějak tušíme a jsme přesvědčení, že to ví i @KarelHavlicek_, že to je naprostý nesmysl ?‍♂️?‍♂️?‍♂️ https://t.co/k7Y6AXkv1k

— Greenpeace ČR ?? (@GreenpeaceCzech) October 5, 2020

Hnutí Duha dnes uvedlo, že schválené přípravě kanálu stojí v cestě cenná přírodní území na české straně. Stavba by podle nich znamenala odlesnění níže položených cenných území, regulace řek a vysušení dosud mokrých částí povodí, což by vedlo k většímu riziku povodní.

"Nemůžeme si dovolit nyní utopit desítky či ve výsledku dokonce stovky miliard korun v ničení přirozených toků našich řek. Pokud budeme betonovat obrovská koryta, proti kterým se místní lidé bouří a málokdo je potřebuje, nezbudou nám peníze na zachycení vody přímo v krajině - abychom zabránili povodním a tragickému suchu," řekl Jan Skalík, expert Duhy na krajinná opatření. Dodal, že organizace nedávno představila plán na využití evropských peněz, který by mohl "vrátit život" tisícům kilometrů řek, remízků a alejí v krajině a zrušit meliorace. "Abychom na to ale měli peníze, nesmíme je vyplýtvat v nesmyslných a megalomanských projektech, jako je kanál Dunaj-Odra-Labe," dodal ekolog.

"Cílem vlády je zjevně prosadit aspoň nějakou investici za každou cenu. Zcela unikátní evropsky významná lokalita Meandry Odry u Bohumína by vzala za své, ohrožena je i ptačí oblast Heřmanské stavy-Odra-Poolzí," uvedl Vlastimil Karlík z organizace Arnika. "Celková výstavba oderské větve kanálu včetně polského úseku bude velmi draze zaplacenou ekologickou katastrofou pro biodiverzitu a život v celé střední Evropě," zdůraznil.

"Výstavba oderské větve kanálu Dunaj-Odra-Labe sama o sobě nedává žádný smysl. Projekt počítá s plavební hloubkou až pět metrů, zatímco na polské straně je maximálně 1,8 metru. Na polském území je vodní cesta v natolik špatném stavu, že řada úseků by kvůli zvýšení splavnosti musela projít rozsáhlými úpravami a rekonstrukcí. Kritický je zejména 260 kilometrů dlouhý neregulovaný úsek od jezu v Brzegu Dolnym do soutoku s Lužickou Nisou i navazující 135 kilometrů dlouhý úsek až do Bielinka," dodali zástupci Arniky. 

Související

Vláda ČR.

Vláda zrušila územní rezervy pro koridor Dunaj-Odra-Labe

Vláda dnes zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe. V tiskové zprávě o tom informovali vládní Piráti, ČTK to potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se ke zrušení kanálu zavázala v programovém prohlášení. 
Josef Suchánek

"Zemanův kanál nemá opodstatnění." Olomoucký kraj projekt odmítl, píše na ministerstva

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes vyslovilo nesouhlas s projektem stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož značná část by měla vést přes území tohoto kraje. Zastupitelé zároveň schválili znění dopisu adresovaného ministerstvu dopravy a ministerstvu pro místní rozvoj, ve kterém je vyjádřen nesouhlas krajské samosprávy se stavbou kanálu. Usnesení o zahájení přípravy na tuto rozsáhlou stavbu přijala 5. října vláda.

Více souvisejících

vodní koridor Dunaj–Odra–Labe hnutí duha Greenpeace Ekologie Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy