Close search

Smrt v oblacích: První letecký souboj odstartoval novou éru válčení

Wikimedia Commons/Fitzwilliam Museum, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Fitzwilliam Museum, Public domain

Psal se 5. říjen 1914 a nad územím Francie se utkala dvě letadla, jejichž duel vstoupil do historie.

Letadla pohybující se tak blízko, že by na soupeře šlo křičet peprná slova, kdyby ovšem v šíleném svistu vzduchu bylo něco slyšet. Tak vypadaly první střety aeroplánů.

Souboje na křídlech

Z roku 1913, kdy probíhala španělská občanská válka, je znám incident, který se označuje jako historicky první duel mezi dvěma letouny. Američtí piloti Phil Rader a Dean Ivan Lamb, kteří byli na opačných stranách konfliktu, na sebe ve vzduchu stříleli z revolverů. Ani jeden z nich nebyl zasažen.

Rok na to, 25. srpna 1914, se Roland Garros a nadporučík de Bernis stali prvními letci, kteří poškodili nepřátelské letadlo. Jejich němečtí protivníci sice unikli odvážným manévrem, ale jeden z nich byl zraněn. V září se Petr Nesterov stal prvním pilotem, který zničil nepřátelský letoun. Udělal to tak, že vrazil svůj Morane do rakouského Albatrosu. Zemřely obě posádky.

Několik dnů poté, 5. října 1914, francouzský pilot Joseph Frantz a jeho mechanik, respektive střelec Louis Quénault složili z oblohy poblíž města Remeš na severovýchodě Francie německý dvouplošník. Tato událost je považována za první oficiální vzdušné válečné vítězství.

Dým vítězství

Klíčovým v tomto utkání byl 8milimetrový kulomet Hotchkiss připevněný k přední části francouzského letounu Voisin. Namontované zbraně se sice stávaly standardní výbavou bojových letadel, ale když si je Frantzův nadřízený vyžádal pro svou letku, byl prý nejprve vysmíván.

Frantz se během ranní mise dostal do honičky s německým dvouplošníkem Aviatik. Quénault na soupeře vypálil několik desítek nábojů, až nakonec zasáhl jejich palivovou nádrž. Posádka německého letounu se v oblaku kouře zřítila do bažiny. Pilot Wilhelm Schlichting byl zabit kulkou, jeho kolega Fritz von Zangen zahynul při havárii.

Frantzovi byl poté udělen Řád čestné legie, Quénault získal Médaille militaire, nejvyšší vyznamenání za chrabrost pro prosté vojáky a poddůstojníky. Není bez zajímavosti, že jejich čin měl spoustu svědků. Dobové vydání Daily Telegraph píše: „všichni francouzští vojáci na místě zapomněli na nebezpečí vybuchujících granátů a vyskočili ze zákopů, aby sledovali vzdušný boj.

Zdroj: airspacemag.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu