Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Pardubický kraj povede Netolický, středočeský Pecková

Pardubický kraj povede Netolický, středočeský Pecková
Petra Pecková bude novou středočeskou hejtmankou | zdroj: Profimedia

Po volbách začínají v krajích vznikat první koalice. Hejtmanem Pardubického kraje bude opět Martin Netolický (ČSSD), ve středních Čechách volební jednička STAN Petra Pecková. Ačkoliv hnutí ANO vyhrálo v deseti ze třinácti krajů, v řadě z nich skončí v opozici.

Státní volební komise schválila vyhlášení výsledků krajských voleb ve sbírce zákonů. Oficiální budou od úterý, další den začne běžet lhůta pro jejich případné zpochybnění.

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO s 11 mandáty z 45, stejně jako minule ale zůstane v opozici. Uskupení Martina Netolického 3PK, ODS a TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN podepsaly v pondělí memorandum o politickém uspořádání Pardubického kraje pro roky 2020 až 2024.  Jak upřesnil Netolický, koalice získala v kraji v absolutních číslech dokonce polovinu hlasů. Finální koaliční smlouva má být připravena do pěti dnů, ustavující zastupitelstvo 26. října.

Už v neděli se ve středních Čechách dohodlo vítězné STAN na široké koalici s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková. Hnutí ANO, které ve středních Čechách dosud vládlo, skončilo ve volbách až ne třetím místě a zamíří do opozice. Pokud bude Pecková zvolena, bude po Miladě Emmerové, Janě Vaňhové, Zuzaně Moravčíkové, Jaroslavě Pokorné Jermanové , Janě Mračkové Vildumetzové a Ivaně Stráské sedmou hejtmankou v historii ČR.

V Královéhradeckém kraji by vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši měla vytvořit koalici s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Hejtmanem by měl být senátor, dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Své místo má téměř jisté současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), kandidát z Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) a současný hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Vedení kraje má hnutí ANO jisté tedy zatím jen v Moravskoslezském kraji, koalici vyjednává také ve Zlínském, Ústeckém a Karlovarském kraji. V dalších krajích, kde hnutí zvítězilo, se zřejmě zformují koalice bez něj. Premiér Andrej Babiš v souvislosti s opozicí hovořil o spiknutí nenávisti.

Zdroje: