Hlavní obsah

Začíná festival Anifilm, covid program neomezí

Novinky, Stanislav Dvořák

Pořadatelé libereckého Anifilmu potvrdili, že začínají v úterý 6. října - nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení.

Foto: Česká televize

V podsekci Narozen v Liberci festival připomeneme slavného rodáka a spisovatele dětských knih Otfrieda Preusslera snímky Čarodějův učeň a Malá čarodějnice.

Článek

„Anifilm proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem. Na webu festivalu anifilm.cz najdete také online katalog filmů a dalších festivalových programů. Příznivci animované tvorby si tak již mohou přesně naplánovat svůj festivalový program,“ uvedli pořadatelé.

Filmy doprovodí i výstavy ve festivalovém centru na zámku. Narazíte zde na loutky a dekorace z novinky Barevný sen, ale i z Dcery a dalších loutkových snímků z Trojhlasu. S tématem hudby a zvuku je propojená Julie Lupačová se svou audiovizuální instalací Vlnění. Foyer zámku zabydlí známý virus české (nejen) animátorské obce Jan Čařík, kterého si v komiksové podobě festival přináší z Třeboně. Zvládání reálného viru ulehčuje iniciativa Domased. Na něj narazíte v tzv. červeném křídle zámku, stejně jako na plakáty z akcí Prasení a Sós. Svůj prostor v zámku má oblíbené vědecko-zábavní centrum iQLANDIA.

Anifilm představí novinky ze světa animovaného filmu v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

Filmy pro otrlé nabídne Půlnoční animace, naopak program pro děti je v sekci Animo. Kurátory připravený filmový program kombinuje populární filmy s čerstvými domácími i zahraničními novinkami. V podsekci Narozen v Liberci festival připomeneme slavného rodáka a spisovatele dětských knih Otfrieda Preusslera snímky Čarodějův učeň a Malá čarodějnice.

Počítačové hry na festivalu

Milovníci her si budou moci v Game a VR zóně zahrát všech 15 her nominovaných v soutěži Anifilmu, stejně jako 7 soutěžních VR her a projektů. Nebude chybět ani několik studií, která představí svou tvrobu - třeba Warhorse, autoři světoznámé hry Kingdom Come nebo Charles Games - tým stojící za mnohokrát oceněnou historickou adventurou Attentat 1942.

Z přednášek se můžete těšit na Martu Fijak z polského studia 11bit - designérku Frostpunku, německo-polského designéra a člena poroty Marka Plichtu, redaktora LEVELu a Retro Nation Pavla Dobrovského nebo Jakuba Dvorského ze studia Amanita design, které představí svou novinku Creaks.

Reklama

Výběr článků

Načítám