Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Miroslav Janota v Pačejově opět na bedně

Když před sezónou 2020 Miroslav Janota anoncoval návrat do soutěží historických vozidel, tak z jeho úst zaznívalo, že by si rád užil pohodovější atmosféry pěkných závodů, jako je třeba ten v Pačejově. A právě toto přání se mu vyplnilo, kdy s Petrem Novákem vyrazili s jejich historickým Opelem Kadett C/GT-E 16V na Invelt Rally Pačejov.

Soutěž byla letos poprvé zařazena do mistrovství České republiky v rally, což se promítlo ve větší mediální zájem a také v pořádně našlapanou startovní listinu mezi soudobými vozy. Mezi historiky na Rally Pačejov se startovní listina doslova dmula zvučnými jmény a nabízela pohled na neuvěřitelně pestré pole závodní techniky od silných přeplňovaných čtyřkolek z devadesátých let, až po jednodušší a slabší zadokolky domácí provenience, které závodily na rychlostních zkouškách v sedmdesátých letech.

Mezi závodníky v MČR v rally historických automobilů jsme mohli například zaznamenat slavná jména jako Berger, Štolfa nebo Jirátko, kteří patřili v osmdesátých a devadesátých létech k absolutní české rallyové špičce. Mezi ty velmi známé a velmi úspěšné závodníky jistě patřil i jediný Čech, který kdy odstartoval do velké ceny s formulí 1, Tomáš Enge, který společně se svou sestrou přijeli do Pačejova vzdát poctu svému otci, skvělému závodníkovi a kamarádovi, který nás bohužel před několika dny opustil. Byl jím Břetislav Enge, na něhož zavzpomínali nejen účastníci pietní vzpomínky v předvečer startu na náměstí v Horažďovicích, ale i další fanoušci motorsportu. Za připomínku určitě stojí i fakt, že právě Břetislav Enge závodil před časem na Setkání mistrů v Sosnové právě s identickým vozem Opel Kadett C/GT-E 16V v barvách Hájek Rally teamu, s jakým Miroslav Janota vyrazil do Invelt Rally Pačejov 2020.

Pačejovská rally byla pro účastníky mistrovství České republiky v rally postavena jako jednodenní soutěž. Tratě, které letos pořadatel vybral, se účastníkům závodu vesměs velmi líbily, i když na nich byly po předchozích deštích místy velké nánosy bláta a nečistot, což zejména pro historické vozy nebylo nic jednoduchého.

„Rychlostní zkoušky byly nádherné, sportovně hodně náročné a konkurence neuvěřitelná. Tolik pěkných aut a rychlých jezdců mezi historiky dlouho nebylo. Před soutěží jsme se těšili na to, že by mohlo podle předpovědi počasí pršet, protože jedině za deště máme šanci trochu pozlobit silná turbová auta, která jsou obvykle před námi. V sobotu ale tratě oschly a Vlasta Neuman i Jirka Káňa nám nedali šanci. Musím vyzdvihnout neskutečný výkon Tomáše Engeho, který ukázal, kdo je tady pánem. Jeho auto je slabší a ne tak technicky vyspělé, jako naše, a dokázal jet časy, nad kterými jsme kroutili hlavou jak my, tak soupeři. Je to prostě PAN jezdec a Slávkovi rozhodně nedělá ostudu,“ skláněl v cíli rally poklonu soupeřům Miroslav Janota.

Na náměstí v Horažďovicích dojel žlutý Opel Kadett na třetí příčce, což znamená, že i ze třetího závodu si Miroslav Janota s Petrem Novákem odvážejí poháry za umístění na stupních vítězů a jejich sbírka je po prvním místě z Bohemie a druhém z Příbrami kompletní.

„Ještě po šesté rychlostní zkoušce jsme byli až čtvrtí za Tomášem Enge a sportovně přiznávám, že bychom na něj neměli. Tomáše ale v sedmé zkoušce zradila technika a na nás zůstala třetí příčka. Celou soutěž jsme si užili, auto fungovalo velmi dobře a já mám radost, že jsem Petrovi Novákovi ukázal další pěknou soutěž ze sedadla v historickém autě. Mám radost z ohlasů, které historické vozy přinesly a z hodně kvalitního jezdeckého pole. Opravdu se závodí, nejde se jen tak vozit. Mám radost z toho, že se objevují i nové tváře, a ty dokáží promlouvat do bojů o přední příčky Chci vyzdvihnout výkon třeba Martina Klika s žigulíkem, který nám také dokázal pěkně zatápět s o dost slabším autem. Je to paráda, když je s kým takhle pěkně závodit. Velký dík patří pořadatelům, kteří připravili krásnou soutěž, což si za této situace zasluhuje metál. Takže díky!“ uzavírá Miroslav Janota.



Petr Eliáš 5.10.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar