Hospodští a zaměstnanci restaurací kvůli opatřením už pomalu ztrácejí nejen naději, ale i trpělivost. Svou nespokojenost s kroky vlády, která svými opatřeními komplikuje podnikání v pohostinství, se rozhodli lidé z oboru projevit na pondělní demonstraci Gastro bije na poplach, už toho máme dost!
Před pražským hlavním nádražím se sešla ve 12:00 třicítka demonstrantů, kteří za doprovodu policie vyrazili na pochod Prahou až ke Strakově akademii.
Pro svůj protest si těžko mohli vybrat přiléhavější prostředí. Trasa vedla přes Václavské a Staroměstské náměstí až na Malou stranu, tedy přes místa, která obvykle bývají pulzujícím centrem turistického ruchu v hlavním městě. Ulice jsou plné restaurací a kaváren obvykle zaplněných především zahraničními turisty. Jenže podniky v pondělí v čase oběda zely prázdnotou. Hosté prostě nejsou. Někteří zaměstnanci si tak našli čas vyjít ze svých podniků a podpořit své kolegy alespoň ze dveří vylidněných provozoven.
„Nechte nás vařit, nechte nás pít!“
„Chtěli bychom, aby vláda řešila vzniklé problémy,“ uvedl hlavní organizátor protestu Petr Pilát. Ke svolání protestu využil sociální síť Facebook, kde protest zaznamenal velký ohlas, zájem o akci vyjádřilo téměř pět tisíc lidí, dalších 648 se na demonstraci rovnou přihlásilo. Že nakonec dorazila jen hrstka, bylo pro organizátory zklamání.
„Frustrace na sociálních sítích byla velká, a už to chtělo něco podniknout, ale bohužel nedorazilo tolik lidí, kolik se přihlásilo,“ doplnil Pilát. I tak bylo ale protestující v centru města téměř nemožné přeslechnout. Na pomoc si totiž kuchaři vzali velké improvizované bubny z hrnců a pánví, do kterých tloukli vařečkami. Rachot se nesl přes celé Václavské náměstí.
„Nechte nás vařit, nechte nás pít, nechte nás zpívat, nechte nás žít,“ skandovali demonstranti při pochodu a kritiku sklízel především ministr zdravotnictví Roman Prymula a také premiér Andrej Babiš. U sídla vlády demonstranti také požadovali demisi. Pak před vstupem do budovy symbolicky rozbili talíř.
„Cílem demonstrace bylo upozornit na problémy, které jsou v gastru, protože z jara se situace zahrála do ztracena, letní sezóna pak sice nějak fungovala, ale třeba v Praze to stejně nebyla žádná sláva. Spousta podniků musela zavřít a žádná pomoc nepřišla,“ řekl Pilát. Sám je kuchař a majitel bistra, takže problémy, které teď restaurace musejí řešit, zná z první ruky. Tržby klesají, zaměstnanci jsou propouštěni, nebo musejí odvádět více práce za méně peněz.
Nová opatření dopadla na restaurace v pondělí. Nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. Do svých prostor mohou navíc restauratéři vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení. Zářijové opatření ministerstva zdravotnictví navíc zavedlo povinnost zavírat bary a restaurace ve 22:00.