Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Filip dá po debaklu funkci šéfa KSČM k dispozici. Expert: Babišovi to může rozložit vládu

Aktualizováno -
6. října 2020
14:15
Autor: Sabina Dračková - 
5. října 2020
16:45

Fiaskem dopadly krajské a senátní volby pro komunisty. Přichází o voliče i křesla, a tak změny přijdou brzy nejspíš i na těch nejvyšších postech. Vojtěch Filip v úterý uvedl, že dá v pátek funkci šéfa strany výkonnému výboru k dispozici - a s ním i celé vedení. Zároveň nevyloučil další kandidaturu. Jména možných nových komunistických předáků jasná nejsou. Členové KSČM rozhodnou 28. listopadu na sjezdu. Kdo se ale možná začíná bát, je premiér Andrej Babiš (ANO). Jak naznal třeba politolog Jiří Pehe, jediná cesta komunistů k úspěchu je přestat ho a jeho vládu tolerovat. Nejistá je navíc i pozice ČSSD a předsedy Jana Hamáčka, jež stranu k volebnímu úspěchu také nedovedl.

Komunistická strana Čech a Moravy měla dosud v krajských zastupitelstvech 86 lidí. V pátečních a sobotních volbách jí však voliči vystavili červenou kartu. Strana pohořela a zůstává jí napříč republikou jen 13 křesel. V Senátu nezískali ani jedno.

Změna přípravy kandidátek i programu

Z takového debaklu obyčejně strany vyvozují nutnost personálních změn a jinak tomu není ani nyní. Hned v pondělí v deníku Právo předseda strany Vojtěch Filip zmínil, že vedení dá své funkce k dispozici. „Je vidět, že budeme muset změnit strategii jak při přípravě kandidátních listin, tak v programu i jeho prezentaci,“ řekl Právu Filip. V úterý po jednání kolegia komunistů potvrdil, že dá funkci k dispozici on i celé vedení.

„Myslím, že je logické, že jednotliví funkcionáři, jak já nebo místopředsedové, zváží nejen své nominace, ale i svůj podíl na výsledku voleb,“ řekl FIlip, který před novináře předstoupil společně se všemi členy vedení s výjimkou europoslankyně Kateřiny Konečné, která je pracovně ve Štrasburku. Pátečního jednání by se už podle něj Konečná měla účastnit. Na jednání výkonného výboru byli pozváni i šéfové krajských organizací.

Podle Filipa je třeba zjistit, kde KSČM chybovala v kampani, zda nesestavila špatné kandidátky a zda fungovala spolupráce mezi stranickým ústředím a krajskými organizacemi. 

Dolejš odmítá návrat k normalizační minulosti

„On neustále opakuje, že neví a že se rozhodne až na sjezdu samotném. A já si myslím, že by mohlo dojít k té výměně, ale neměla by to být v žádném případě výměna k horšímu. Některé návrhy já považuji za krok zpět,“ řekl Blesk Zprávám poslanec a stranický kolega Filipa Jiří Dolejš (KSČM).

Konkrétní jména říkat nechtěl, ale jasné představy má, co se týče směřování strany. „Kdokoliv, kdo by se příliš často oháněl tou tradicí té naší předchůdkyně, to znamená, aby se stahoval k té normalizační minulosti, nebo kdokoliv, kdo by říkal, že ty chybějící voliče musíme začít hledat někde u Okamury, tak jako to si myslím, že to by nebylo dobré,“ říká Dolejš.

„Krok dát fuknci k dispozici vnímám jako vstřícné gesto, abychom se o tom vůbec mohli bavit. Jinak bysme to řešili až na sjezdu,“ říká Dolejš. Otázka podle něj je, zda se nebude vůbec hledat i vedení dočasné, které stranu povede do samotného sjezdu.

„Ten výsledek je špatný a byl špatný už po parlamentních volbách,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Ačkoli komunisté nemají ani ve Sněmovně nejsilnější postavení, už jen díky tomu, že svými patnácti mandáty tolerují vládu Andreje Babiše, je jejich role zásadní. Premiér a vláda potřebují jejich hlasy nejen k protlačení zákonů, na kterých není politická shoda s opozicí, ale i na samotné udržení existence kabinetu ANO a ČSSD.

Video  Komunista Filip: Výsledek KSČM je pro mne velké zklamání. A jak se daří vážně zraněnému Kováčikovi?  - Facebook KSČM
Video se připravuje ...

„KSČM má mnohem větší vliv na celostátní politiku, než by odpovídalo tomu výsledku ve volbách,“ připomíná však Dvořáková, že ze stranického pohledu toto může být Filipovo plus.

Mnoho lidí však komunistickou toleranci Andreje Babiše vnímá negativně. „Pan Filip v poslední době často opakoval, ze jen KSČM měla odvahu podporovat vládu. Tato jejich odvaha však nebyla vůbec levná. A je tedy asi jen otázkou, zda s jiným předsedou bude odvaha levnější nebo dražší,“ řekla Blesk Zprávám šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Uvedla však, že vnitřní záležitosti a problémy jiných stran hodnotit nechce. „To si musí komunisté zhodnotit sami,“ dodala.

Array

Politoložka: Vystřídat ho může „bohémštější“ Dolejš nebo Vostrá

Politoložka Dvořáková však dodává, že komunisté moc nemají z čeho vybírat. „Nevím momentálně, kdo další by se tam mohl objevit, aby tu stranu mohl vést. Pokud jsem postřehla, tak Kováčik je v tuhle chvíli v nemocnici po nějakém úrazu,“ připomněla.

Viditelnou tvář má podle ní Jiří Dolejš, je ale poněkud „bohémštější“. „Nejsem si jistá, jestli to vedení strany, která má dost tuhou centralizovanou strukturu, jestli by zvládal,“ říká Dvořáková a zmiňuje i mladší Miloslavu Vostrou, ta by však také mohla mít problém oslovit tradiční a starší voliče. Mladší voliče komunistům podle ní dost přebralo Babišovo hnutí ANO.

O novém vedení se bude rozhodovat 28. Listopadu. Původně měl však sjezd být už v dubnu. A s předstihem se ze stranických řad objevovaly různé nominace. Jak řekl Blesk Zprávám poslanec Jiří Dolejš, i on nominaci do vedení strany měl.

„V tuto chvíli neřeším, jakou roli bych měl já osobně mít. Já vnímám, že tam někde jsem, že se o mně i může uvažovat, ale pro mě je daleko důležitější, jak se rozhodneme v tom celku,“ říká v reakci Jiří Dolejš. Ujasnit by se podle něj nejprve mělo směřování strany. „Krok, který by nové vedení mělo udělat, je krok vpřed, nikoli krok vzad nebo úkrok někam k nacionalismu,“ míní.

Rakušan: Je to začátek konce komunistů

Právě i kvůli udržení současné vlády je důležitá osoba předsedy komunistické strany, který má v popisu práce její směřování ovlivnit. Jak soudí šéf opozičního hnutí STAN Vít Rakušan, nad komunisty ve Sněmovně se však po volebním neúspěchu začínají stahovat mračna. „Především si myslím, že se jedná o začátek konce komunistů jako parlamentní síly,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv Rakušan a dodal, že personálie jiných stran, natož pak komunistů, komentovat nechce.

I on ale vidí na obzoru nepříjemnost pro současného premiéra: „Do budoucna může být pro Andreje Babiše konec nejvěrnějšího koaličního partnera, tedy komunistů, značný problém,“ uvedl Rakušan.

Pehe: Museli by se pustit Babiše

Problém komunistů je podle Peheho to, že podporují nebo tolerují Andreje Babiše. A to i přesto, že to napomáhá politické stabilitě. „Mezi těmi voliči komunistů je to dosti katastrofální politika. Babiš je pro ty radikálně levicové je tím, co v minulosti komunisté nazývali třídní nepřítel,“ říká s tím, že část voličů komunistům Babiš přebral. Dalším problémem je podle něj to, že stárnou nejen členové strany, ale i její voliči, a aby mohli přežít v Parlamentu, museli by oslovit mladší.

Podle politického komentátora Peheho tak strana potřebuje radikální rok. „Jediná cesta pro komunisty, jak ještě se nakonec snad zachránit, je prostě přestat tolerovat Andreje Babiše, což by pravděpodobně znamenalo nástup nějakého radikálnějšího levicovějšího křídla,“ míní.

Video  Babiš o covidu: Situaci zvládáme, formuláře v hospodách nebudou a nákupní doba pro seniory také ne  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Politoložka Dvořáková však připomíná, že by opuštěním Babiše komunisté ztratili vliv. „Nevím jestli by se to do roka v těch volbách objevilo,“ uvedla s tím, že z dlouhodobého hlediska by to straně mohlo prospět.

„Vláda se může rozpadnout“

„Klidně může dojít k tomu, že někdy ke konci roku nebo na jaře se vláda rozpadne,“ předpovídá politolog Jiří Pehe. Strany si podle něj totiž v této době uvědomí, že pokud neudělají radikální gesto a nepřeruší spolupráci s Babišem, který je „úplně vysál“, tak zmizí z českého politického prostředí.

Pak by se prý dala očekávat improvizace a vstup prezidenta Miloše Zemana. „Takže si umíme představit, co to bude za improvizaci – nějaká vláda úředníků,“ prohlásil Pehe.

Sněmovna bez komunistů?

Stejně jako zmínil i předseda STAN Rakušan si i politolog Jiří Pehe myslí, že komunisté by se vůbec nemuseli na podzim příštího roku do Sněmovny dostat. To by byl zřejmě další problém pro Andreje Babiše – neměl by „tichého“ koaličního partnera.

„Jisté je, že pokud v čele strany zůstane Vojtěch Filip a současné vedení, tak s komunisty jsme se v podstatě rozloučili a v příští Sněmovně už nebudou,“ míní politolog.

ČSSD Hamáčka i přes debakl „nezařízne“

Bedlivě tak bude podle Peheho Andrej Babiš sledovat nejen dění kolem předsedy KSČM, ale i situaci ČSSD. Do karet mu totiž nehraje ani současné postavení sociálních demokratů. Ti dopadli ve sněmovních volbách sice ještě hůř než komunisté, jsou ale oficiálně ve vládě. Jenže jejich výsledek v krajských volbách je také považovaný za debakl.

Řešit se bude podle Dvořákové na volebním sjezdu strany i post Jana Hamáčka v čele ČSSD. Sociální demokraté ztratili proti minulým volbám 88 zastupitelů a budou jich mít 37. „Je otázka, jak daleko je mohl vůbec dovést, on zůstává nejpopulárnější osobou sociální demokracie,“ připomíná politoložka. Populární je podle ní třeba hejtman pardubického kraje Martin Netolický. Regionální představitelé ČSSD však Hamáčkův konec nežádají a v plánu ho  prý nemá nabídnout ani on sám.

Andrej Babiš by tak mohl zůstat po příštích sněmovních volbách stát sám jako voják v poli - tak jak o tom mluvil po sečtení výsledků krajských voleb předseda opoziční ODS Petr Fiala. Vzhledem k tomu, jak lidé letos volili, uvedl totiž, že vidí šanci na odstavení hnutí ANO od vlády.

Šanci by pak měli ale třeba i Piráti, kteří jsou nyní hned za ODS druhou nejsilnější opoziční stranou a v průzkumech veřejného mínění posilují. Zda vnímá jako plus do budoucna možný odchod Vojtěcha Filipa, však předseda Pirátů Ivan Bartoš zatím moc komentovat nechtěl. „Změny ve vedení KSČM jsou čistě na členech strany KSČM. Já se soustředím na pirátskou politiku a naše hodnoty,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

marmat ( 6. října 2020 23:09 )

bigoseman:Je to jinak ....
máte je v baráku, v zaměstnání.....na fotbale....MHD, vlaku,
na dovolené....nemají to napsaný na čele a TO vám stačí !!!???
2 miliony lidí nevadí......jen asi 10???

marmat ( 6. října 2020 21:55 )

vendulo.......to je teda masakr IQ......

marmat ( 6. října 2020 21:53 )

Grimald: Zdovolením si zatím pustím film o čem chci a polknu bagetku
sorry jako.....v pohodičce.

*******
2 miliony registrovaných komunistů v r.1989 vysublimovalo!!!
Převlékalo jako o závod !!!
Někdo z nich už v hrobě bude.....
Nad hrobem je Vaše nadávka seniorům , nebo jen komunistům ???

marmat ( 6. října 2020 21:43 )

V období těsně před listopadovým převratem měla KSČ cca 2 miliony členů. ¨
Byla masovou všelidovou stranou. V období normalizace již do KSČ většina lidí nevstupovala z přesvědčení, ale kvůli kariéře, případně někdy i z donucení.
******************
Takže máme je mezi sebou všude......
pokud nezemřeli, stranickou knížku stopili
A k minulosti se jen NIKDY nepřihlásili !!!!

marmat ( 6. října 2020 20:10 )

vendulala: Vy jste ale dramatická "umělkyně"
......taková Švorcová říznutá Semelovou ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa