05.10.20 Zdraví a nemoci

Koronaviry u zvířat jsou běžná věc

Setkat se u zvířat s nějakou chorobou ze skupiny koronavirů není nic neobvyklého, byť to nebývá nic příjemného, jak potvrzují veterinární lékaři. U psů to bývá tzv. psincový kašel, střevní koronaviry zase způsobují úporné průjmy u hospodářských zvířat, například u skotu a koní, ale i u domácích mazlíčků. U koček se zase vyskytuje obávaná infekční peritonitida, tzv. FIPka, která bývá smrtelná. 


Dobrá zpráva je, že proti některým koronavirovým onemocněním existují vakcíny, například proti oné FIP u koček, kterou lze doporučit v rámci tzv. kombinované vakcíny. Vhodné je i očkování psů proti psincovému kašli, parvoviróze (a psince, která ohrožuje psy, zejména štěňata, ale i šelmy lasicovité a cibetkovité, ale způsobuje ji paramyxovirus). 
Zkrátka viry „obyčejné“ i méně obyčejné jsou tu s námi i s našimi zvířaty odedávna, a budou i nadále. Některým se brání lépe, prevencí, tj. vakcinací, u mnohých existuje účinná léčba, u některých, zejména pozdě diagnostikovaných případů, je to horší. 


Podle Komory veterinárních lékařů je třeba zvířata bedlivě sledovat a změny jejich chování, ale i odlišnosti v barvě a pachu moči a konzistenci a také pachu exkrementů probrat se svým veterinárním lékařem. Mnoho napoví i to, jak se zvíře pohybuje, jak si lehá, jak pije a žere, jak pečuje o svůj zevnějšek, zda má prostě chuť do života a hry.


Text: Josef Duben, PR KVL
Fotka od JacLou DL z Pixabay