Odnesli i pamětní desku Benešové. Poslední Mohykán, vzdorující Bakalovi ve stavbě knihovny pro Havla, promluvil

05.10.2020 19:20

Válka se sochami a památníky je směšná. Poté, co počmárali sochu Edvarda Beneše, jsem si vzpomněl na jeden detail z mého nedůstojného přežívání. Z domu U Drahomířina sloupu v Praze kdysi zmizela pamětní deska na jeho ženu. Tak se vyjádřil Bohumil Vejtasa, jenž je tam dnes posledním obyvatelem. Stále vzdoruje majiteli Zdeňku Bakalovi, jehož tisková mluvčí se k tématu také vyjádřila.

Odnesli i pamětní desku Benešové. Poslední Mohykán, vzdorující Bakalovi ve stavbě knihovny pro Havla, promluvil
Foto: Repro Twitter @PolicieCZ
Popisek: Vandalismus na pomníku prezidenta E. Beneše

"Bohužel, mladí lidé holdují pouze okamžité zábavě, jako v každé upadající říši, jež byla následně podmaněna barbary. Chybí vlastenectví, jež se nyní stalo naprostým anachronismem, což je cesta do pekel. A vše začíná bouráním soch, předěláváním historie, potlačováním vlastenectví a selského rozumu, čemuž se dnes mimo jiné říká politická korektnost," začíná Bohumil Vejtasa a zní jako kazatel. Má své zkušenosti s politikou, s aktivismem, s odporem. Nicméně na programu je znesvěcování soch a památníků.

Beneš a Benešová

Před domem, kde bydlí, se před více než měsícem odehrál další díl seriálu "prznění soch a památníků". Na sochu druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, která stojí před Černínským palácem, sídlem ministerstva zahraničí, si došlápli "ideoví vandalové". Na podstavci se v den jeho úmrtí objevil nápis Rasista, masový vrah. Škoda byla předběžně odhadnuta na dvacet tisíc korun. Když to Vejtasa viděl, začal přemýšlet o svých vlastních trablech.

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
V roce 2009 koupil dům U Drahomířina sloupu v Praze Zdeněk Bakala. Chtěl jej přebudovat na novou a prestižní Knihovnu Václava Havla. Všichni nájemníci se odstěhovali, s jediným Vejtasou nic nehlo. Ostatně ve jmenovaném domě od roku 1948 bydlela i v pořadí druhá československá první dáma Hana Benešová, která byla tehdy již vdovou. Obývala velký byt se zvláštním vchodem a terasou, který platil stát. Byla však stále pod dohledem Státní bezpečnosti a v roce 1974 tam i zemřela. Její pobyt připomínala pamětní deska. Tu objednala Československá obec legionářská a s údivem autora ji odlili z plastu. Deska zmizela s rekonstrukcí domu.

"Pamětní deska byla sejmuta Galerií hlavního města Prahy, v jejímž je majetku, před zahájením oprav čelní fasády domu na Loretánském náměstí přibližně před sedmi lety. Deska je nyní uložena v galerii. Na domu na Loretánském náměstí probíhají stavební práce. Termín jejich dokončení bude záviset na rychlosti, s jakou investor získá všechna potřebná stavební povolení. Lze předpokládat, že po dokončení rekonstrukce bude pamětní deska na dům znovu umístěna, bude-li to i vůlí galerie," napsala Šárka Samková, ředitelka komunikace společnosti BM Management, která má na starosti aktivity Zdeňka a Michaely Bakalových.

Prznění všeho

Socha prezidenta Edvarda Beneše byla odhalena v roce 2005 a pořízena nákladem veteránů z druhé světové války, zvláště Janem Horalem. Prý ji zaplatil celou, když stát nepřispěl ani korunu. Vejtasa se marně snažil, aby byl Horal jmenován čestným občanem Prahy 1, ale neuspěl. "Pamětníci umírají, historické vědomosti mladé generace jsou zcela tristní a odpovídají jejich klesající a plánované úrovni vzdělání, což mohu posoudit i jako dlouholetý pracovník ministerstva školství. Prostě národ, který si nepamatuje svoji minulost a své chyby, si ji tak bude muset zopakovat," říká k tomu Vejtasa.

Důchodce Bohumil Vejtasa bydlí v domě přes čtyřicet let a jeho užívání bytu je chráněno zákonem o věcném břemeni, což jej staví téměř na úroveň vlastníka. V roce 2016 Městský soud v Praze uznal Vejtasovy námitky ve sporu o územní rozhodnutí, které před tím schválil pražský magistrát i ministr kultury Daniel Herman, a jeho žalobě vyhověl. O stavební povolení lze požádat až ve chvíli, kdy bude tento spor dořešen, ale ten stále pokračuje. Další vývoj však "poslední Mohykán domu U Drahomířina sloupu" očekává s obavami.

Cílem "ideologických vandalů" byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice nechala sochu vojevůdce letos v dubnu odstranit. V červnu někdo na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 napsal, že byl rasista a Black lives matter (Na životech černochů záleží). A "prznění soch i památníků" stále pokračuje. V knize Český snář autor manifestu Dva tisíce slov Ludvík Vaculík píše: "Pořád si myslím: národ, který boří své v jiných náladách stavěné pomníky, čímž chce opravit zápis o svém charakteru, místo aby opravil svůj charakter, ten národ patří rozmazat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…