Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdeňka Hamousová v Senátu po šesti letech končí. Hnutí Ano přijde v horní komoře o mandát

Starostka Žatce Zdeňka Hamousová svůj mandát v Senátu neobhájí. Její náhradník na kandidátce hnutí ANO místostarosta Loun a krajský zastupitel Milan Rychtařík skončil na třetím místě a do druhého kola také nepostupuje

Na prvním místě volebního obvodu pro Louny, Žatecko a Rakovnicko se umístil rakovnický lékař, chirurg Ivo Trešl a těsně za ním na druhém místě bývalý ředitel lounského divadla Vladimír Drápal. Lounský minisouboj mezi Rychtaříkem a Drápalem tak dopadl lépe pro druhého jmenovaného, což by pro místostarostu Loun (ANO) mohlo být celkem varující...

Senátní volby v lounském volebním obvodu číslo 6 nabídly pestrou škálu deseti uchazečů, mezi kterými byli čtyři starostové, lékař, kurátor, ale i sedlák pod Milešovkou. Do druhého kola tedy postoupili již zmínění Ivo Trešl (STAN) a Vladimír Drápal (koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, KAN), a již nyní je tedy jisté, že hnutí ANO v tomto obvodě svůj mandát neuhájí. Hlavním tématem senátních voleb byla nejen dostupnost lékařská péče, ale také Antibabiš, sociální otázky, životní prostředí, či doprava.

Zdeňka Hamousová byla z kandidátky hnutí ANO na poslední chvíli stažena (zahájení trestního stíhání kvůli řízení pod vlivem alkoholu s tím údajně nijak nesouviselo), kandidovala za Unii sportu a zdraví a skončila na čtvrtém místě. Bude mít tedy více času věnovat se vedení města. „Uvažování starostky u mě převažuje,“ uvedla v nedávném prohlášení a problémů na radnici je, zdá se, více než dost.

Podle nedávného rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem se radnice Žatce nechovala při správě městského majetku podle zásad péče řádného hospodáře a rozhodl, že tato informace má zaznít i v regionálním tisku. Rozsudek není pravomocný, městská firma se odvolala. Další problémy se týkají turistického areálu Chrámu Chmele a Piva (CHCHP), do kterého město letos nasypalo již několik milionů, a na posledním zastupitelstvu se zvažovala další finanční injekce pro restauraci U Orloje, která by měla být nejvýdělečnější součástí komplexu.

V letních měsících jí údajně poklesly tržby oproti loňskému roku o dvě stě tisíc, z 3,6 na 3,4 milionu korun, což je celkem bagatelní, a nejeden provozovatel by to považoval za úspěch, ale pro městskou firmu je to již zřejmě neúnosné. Pokud je mi známo, tak minipivovar, který je součástí restaurace, vyráběl a prodával pivo (přes okénko) i během nouzového stavu v jarních měsících, přesto prakticky ihned po skončení nouzového stavu zastupitelstvo schválilo pro CHCHP mimořádnou dotaci ve výši 1,7 milionu korun.

Zastupitelé také uvažují o pronájmu nebo prodeji restaurace, protože mají za to, že si na sebe a na chod CHCHP není schopná vydělat. Příští rok také hodně napoví, jak to dopadne s kandidaturou Žatce a jeho chmelařské oblasti do světového kulturního dědictví UNESCO, je zvláštní, že toto téma v senátních volbách příliš nezaznělo. Pokud by byl Žatec na seznam zapsán, byl by to nepochybně velký úspěch, otázkou je, jestli pro starostku Hamousovou v souvislosti s hospodařením v městských firmách by nepřišel příliš pozdě.

V krajských volbách (v Ústeckém kraji) hnutí ANO s velkým náskokem vyhrálo, když získalo dokonce o dva procentní body více hlasů než v roce 2016. Nicméně ani to nestačilo, aby uhájilo svých 20 křesel v krajském zastupitelstvu. Není to spiknutí, není to nenávist, je to čistá volební matematika. Do zastupitelstva se totiž dostalo více uskupení, a tato roztříštěnost ukrojila vítěznému ANO tři mandáty.

A jaká bude povolební matematika? Více uskupení na druhou stranu poskytuje větší prostor při skládání možné “krajské vlády“, takže vyjednávání o možných koalicích již nepochybně započala. Jaké jsou možnosti hnutí ANO není zatím jisté, je to nyní na lídru krajské kandidátky, kterým je poslanec za hnutí ANO, zastupitel Mostu a kandidát na hejtmana Jan Schiller.

Hlavním tématem krajských voleb na severu Čech nebyla dle mého soudu ani dostupnost zdravotní péče, ani životní prostředí, ale sociální otázky, vyloučené lokality, nezaměstnanost a s ní spojené odcházení mladých a vzdělaných lidí z regionu. Bude nyní na nových zastupitelích, aby tento negativní trend zvrátili a ukázali, že tento desetiletí opomíjený region má velký, nejen průmyslový a ekonomický, ale i kulturní a turistický potenciál.

Autor: David Evan | pondělí 5.10.2020 7:59 | karma článku: 9,12 | přečteno: 382x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik