Mladí florbalisté ZŠ Česká Ves a koloběžky

Základní škola Česká Ves realizuje v tomto roce mikroprojekt v rámci Euroregionu Praděd pod názvem „Florbalová klání – koloběžková snažení“. Polským partnerem jsou dětí z UKS Trolik Opole. Manažerem českého předkladatele je ředitel Základní školy Česká Ves p. Mgr. Filip Worm.

Obsahem projektu jsou pravidelné florbalové a koloběžkové tréninky dětí od 7 do 15 let, 6 vzájemných olympiád ve třech věkových kategoriích 7-9 let, 10-12 let, 13-15 let. Součástí projektu je také poznávání Slezska na obou stranách hranice formou společných výletů a návštěv zajímavostí s cílem rozšířit znalosti o sousední zemi. Tréninky českých dětí vedou  Mgr. Josef Zbýňovec ,  Jana Sedláková a od 1.10.2020  Michal Švec.

Dne 27.9.2020 v neděli se konala první olympiáda v krásné sportovní hale v Jeseníku, což byla pro děti další mezinárodní sportovní zkušenost. V každé kategorii hrála dvě družstva ve dvou kolech a největšího úspěchu dosáhli naši nejmladší 7-9 let, kteří zvítězili s plným počtem bodů. Úspěšní byli také v nestarší kategorii žáci ZŠ Č Ves, i když ztratili body za jednu remízu. Ve vyrovnaném dvojutkání nezískali naši hráči prostřední kategorie ani bod, a tak mají na příští olympiádě co dohánět. Po fotbalovém klání došlo na koloběžkové snažení. Všichni účastníci ve všech kategoriích se přesunuli do prostoru za sportovní halou, kde je čekala nová sportovní zkušenost – soutěže v překážkové jízdě na koloběžkách. Děti si tuto novou disciplínu s nadšením užívaly.
Po skončení soutěží se všichni odebrali na Ranč Orel, kde si v Adrenalin parku vyzkoušeli svou odvahu a šikovnost na lanovém centru a při střelbě z luku.

Zvláště je třeba poděkovat panu Mgr. Zbýňovcovi, který olympiádu organizačně připravoval a vedl dvě družstva, a také Janě Sedlákové, vedoucí družstva v kategorii 8-10 let.

Další olympiáda nás čeká v Polsku v sobotu 24.10.2020 v Opole.

Jan Zaoral
koordinátor české strany projektu